Fókusz

A bántalmazó kapcsolatokat uraló félelem sokszor még akkor sem ér véget, ha az áldozatnak sikerül elköltöznie

Gál PetraGál Petra

2022. február 9. 18:37

Kilátástalanság, rettegés, halálfélelem. Ezeket éli át folyamatosan egy bántalmazó kapcsolat áldozata, aki nem mer lépni, nem mer kilépni brutális kapcsolatából. Sokan felteszik a kérdést: de hát miért nem szakít, költözik el, kezd új életet? A válasz egyszerű, mégis nehéz annak megérteni annak, aki nem élt át hasonlót. Mert ellehetetlenítve, megbénítva, sarokba szorítva érezheti magát, a gyerekei, rokonai és saját életét félti. És ez a félelem sokszor nem múlik el azzal, ha sikerült elköltöznie. 

Minden héten meghal legalább egy nő Magyarországon családon belüli erőszak miatt. Múlt szombaton egy férfi olyan brutálisan megverte volt párját, hogy a 22 éves nő mindkét szemére megvakult.

A bántalmazó családoknál, mikor a nő egyedül vagy a gyerekeivel menekül, legtöbbször a bántalmazó marad a közös lakásban, az áldozatok pedig kevés ruhát és valamennyi pénzt tudnak magukkal vinni.

Tavaly szeptember 12-én a dunakeszi ház előtt gyilkolta meg 7 éves kisfiát, volt párját és annak édesanyját egy 54 éves férfi. Úgy tudjuk, a nő sokat panaszkodott amiatt, hogy volt párja zaklatta őt, sőt közös kisfiuk megölésével is fenyegetőzött. A rendőrség szerint az édesanya nem kért távoltartási végzést, de információk szerint a tragédia előtt elment egy ügyvédhez, hogy érdeklődjön ezzel kapcsolatban. 

Seres Barbara elképesztő tragédiát élt át. 2015. januárjában veszítette el kisfiát, egykori párja kidobta egy ház negyedik emeletéről, majd utána ugrott. Mindketten meghaltak. 

Barbarát párja akkor bántalmazta először, mikor a kis Ádám hathetes volt. A bántalmazás folyamatossá vált, Barbara úgy döntött, elköltözik párjától. Édesanyjával éltek az Attila úti lakásban, ahol a tragédia is történt. A férfi látogathatta a gyereket, az egyik ilyen alkalommal viszont már azzal fenyegetőzött, hogy kidobja a gyereket az ablakon, ezt a rendőrség zaklatásnak minősítette. Az édesanya távoltartást kér, amit nem kapott meg. 

#Fókusz#párkapcsolat#bántalmazás#bántalmazó kapcsolat#családon belüli erőszak

Címlapról ajánljuk