Fókusz

Milyen hatásai lehetnek, ha Németországban zöld utat kap a marihuána-fogyasztás?

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. február 5. 18:35

Németország lehet a következő európai állam, ahol engedélyezik a kannabisz fogyasztását. A Magyarországon továbbra is tiltott, illegális kábítószernek számító marihuánát a németek államilag ellenőrzött üzletekben árulnák. A befektetők már ugrásra készen várják a döntést, de a német társadalmat és az európai jogalkotókat egyelőre megosztja a kérdés. 

Az új német kormány tavaly decemberben teljes körű legalizációt hirdetett és programjuk szerint a kannabiszt szabadon fogyasztható élvezeti szerré fogják tenni, de csak úgy, ha a szabályozást folyamatosan a legfrissebb tudományos eredményeknek megfelelően alakítják és négy évvel a legalizálás után megvizsgálják annak társadalmi hatásait és ezzel együtt fejlesztenék a felvilágosító programokat.

A német közvéleményt meglehetősen megosztja a kérdés. A kutatások alapján kb. fele-fele arányban vannak a támogatók és az ellenzők. Generációs szakadék látszik a témában és a 18-29 év közötti korosztály kétharmada támogatja, míg a 65 felettiek kétharmada elutasítja a legalizációt. Sokan azzal érvelnek ellene, hogy az országnak van már közel kétmillió alkoholistája és a lakosság harmada dohányzik is, ezért nincs szükségük egy újabb legális, élvezeti szerre. 

A németországi legalizáció precedens értékű lehet az Európai Unió kábítószerekkel kapcsolatos jogrendjében, és ha az unió egyik legbefolyásosabb állama úgy dönt, hogy engedélyezi a marihuánát, az dominóhatást indíthat el az egész kontinensen. 

#Fókusz#kannabisz#marihuána#legalizáció#németország#rtl

Címlapról ajánljuk