Fókusz

De kik azok a mormonok?

Kilyén TamásKilyén Tamás

2017. február 7. 18:20

Alkoholt, kávét, zöld teát nem isznak, nem cigiznek, havonta egyszer huszonnégy órás böjtöt tartanak. Fizetésük tíz százalékát egyházuknak adják. Mindenük a család, gyakran négy öt gyereket nevelnek. Ryan Gossling és Christina Aguilera is ilyen családban nőtt fel. Magyarországon ötezren vallják magukat mormonnak.

 

 

Mi a közös pont Ryan Gosling, Christiana Aguilera és a Twiligh könyvek írójában? Mindannyian mormon családban születtek.

Az egyház hivatalos neve: Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza. 1830-ban alapították Amerikában és ma már több, mint 15 millió tagja van az egész világon. A legtöbb tag fizetése 10%-val támogatja az egyházat, amit aztán közösségépítésre és ezekre a pompás templomokra fordítanak. Havonta egyszer 24 órás böjtöt tartanak, az öltözködés terén a szerénységre törekednek, a randevúzássban pedig az erkölcsi normák betartására.

Alapvetően Károli Biblia tanait követik, de van saját szentírásuk is, a Mormon könyve, amiben azt olvashatjuk például, hogy maga Jézus is járt annak idején Amerikában.

Az egyház alapító Joseph Smithnek hivatalosan 33 felesége volt, utódja Brigham Young pedig 17 asszonyt hagyott maga után, ezért sokan a mai napig a többnejűséggel azonosítják az egyházat, pedig ezt hivatalosan már 1890-ben betiltották.  

Magyarországon 1989-ben jegyezték be az egyházat, azóta pedig már több mint 5 ezer hívőjük van itthon. Az egyházban mindenek felett áll a család fontossága. Nem ritka, hogy 4 vagy 5 gyereknél is többet vállalnak és a nők elsődleges feladatának az anyaságot tekintik. E mellett a világ mormonjai minden héten tartanak egy családi estét, amikor együtt játszanak, énekelnek vagy beszélgetnek. Ez a pozitív szemlélet jellemzi őket és ami talán ennél is fontosabb, hogy vallástól függetlenül, gyakran jobbnak látnak minket, mint mi saját magunkat.

 

#Fókusz#mormonok#vallás#család#magyarok#tanítás

Címlapról ajánljuk