Fókusz

Vajon milyen lesz az idei év?

rtl.hurtl.hu

2017. január 7. 18:20

Hatalomra került furcsa politikusok, kiberháború, leszámolás Törökországban, széthúzó Európa, háborúzó Oroszország és sok minden más is történt 2016-ban a nagyvilágban. De vajon milyen lesz az idei év? Végleg legyőzik az ISIS-t? Felbomlik az Európai Unió? Kitör a harmadik világháború? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ a világ válságövezeteit jól ismerő szakértőkkel.

Donald Trump minden idők talán legbotrányosabb viselkedő amerikai politikusa. Aki szinte naponta robbant ki nemzetközi diplomáciai konfliktusokat. Legújabb ötlete, hogy újrakezdené a nukleáris fegyverkezési versenyt. De vajon mekkora hatalma van neki? Tényleg képes mindenre? Hiába kapott Donald Trump 3 millióval kevesebb szavazatot, mint Hillary Clinton, a választási rendszer sajátossága miatt mégis ő lesz – január 20-i beiktatása után – a világ legbefolyásosabb embere.

 

 

A 2016-os év másik fontos szereplője, legalább is saját magát így szeretné látni, Vlagyimir Putyin volt. Aki a 2015-ös szíriai beavatkozás után tavaly a kibertérben is háborút indított. A Nyugat ellen. Zgut Edit az orosz politika kiváló ismerője. Szerinte elképesztő méreteket öltött 2016-ban az orosz kiber offenzíva. A szakértők szerint az orosz titkosszolgálat még az amerikai elnökválasztásba is súlyosan beavatkozott, Trump oldalán. Szerverfeltörésekkel, internetes zaklatásokkal, zsarolásokkal, hackertámadásokkal. Ezért is utasított ki Obama elnök néhány napja 35 orosz diplomatát az országból. De az oroszok már Magyarországon is a spájzban vannak. Nálunk is zajlik az információs háború.

Az egyre növekvő orosz titkosszolgálati offenzíva miatt döntött úgy Csehország, hogy január elsejétől kiberhadsereget hoz létre. A több száz főből álló hacker alakulat célja az állami és magánintézmények védelme a főleg orosz internetes támadások ellen. De vajon miért csinálja ezt Putyin? Mi a célja ezzel?

Idén Törökországban is az újságok címlapjára került a július 15-i puccsal és az utána elkezdődött brutális leszámolással. Erdogan elnök 100 ezer ember ellen indított eljárást, 40 ezret közülük börtönbe záratott. 21 ezer tanárt rúgatott ki, ellenzéki politikusokat és újságírók százait csukatta rács mögé. Felszámolta a szabad sajtót és lábbal tiporta az emberi jogokat. Az Európai Unió pedig mindezt egyelőre tűri, mivel a török elnök tartja vissza a szíriai menekültáradatot.

Erdogan külföldön is erőszakkal lépett fel. Bevonult Szíriába és szinte mindenki, de főleg a kurdok ellen harcol. Valószínűleg a katonai beavatkozás következménye a törökországi terrorhullám. A néhány éve még békés turistaparadicsom így vált véres csatatérré.

 

 

Nem csak Törökországban lehetetlenítik el a munkáját az újságíróknak, az ellenzéknek és a civil szervezetnek, hanem egyre több helyen a világon. Tényleg veszélyben van a demokrácia? A sajtószabadság helyzete is romlott tavaly a világon. Keleten jobban, nyugaton kevésbé.

A szakértők szerint a hagyományos pártoktól és ideológiáktól is egyre inkább elzárkóznak a választók. Úgy tűnik teljes átalakulás előtt áll a politika.

A világ legtehetősebb üzletembere 2016-ban a mexikói Carlos Slim volt 53 és fél milliárd dolláros vagyonnal. Bill Gates mögötte a második. Évről évre egyre több a dollár milliárdos a világon, nálunk is van egy, Csányi Sándor, akinek a teljes vagyonát 1 milliárd dollár körüli saccolják. A mélyszegénység csökkent a világon, de nálunk nőtt. 1 millió 400 ezer ember él Magyarországon a szegénységi küszöb alatt.

Forró év volt 2016. Szó szerint. November végén 20 fokkal volt melegebb az Északi-sarkon, mint szokott. Ahol néhány éve még 3 méteres jég volt, ma már alig találni befagyott vizeket.

 

 

Ürge-Vorsatz Diana az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testületének tagja. Szerinte áttörés történt tavaly a klímavédelemben, mivel a Világgazdasági Fórum adatai szerint most fordult elő először, hogy a napenergia támogatás nélkül is olcsóbb lett a szénnél és a földgáznál. Vagyis úgy tűnik vége az olajkorszaknak és beköszönt a nap és szélenergia aranykora.

Több ország azt is bejelentette, hogy néhány éven belül betiltja a benzinüzemű autók közlekedését. Csak elektromos gépjárműket lehet majd náluk vásárolni. Így tett Norvégia is, amely pedig a világ egyik legnagyobb kőolaj kitermelője. Ők még a busás bevételeikről is képesek lemondani egy egészségesebb jövő kedvéért.

Indiában 100 úgynevezett smart cityt fognak néhány éven belül felhúzni, amelyekben 5 millió ember fog élni. Gujaratban csúcstechnológia működteti az egész várost, amely alig fogyaszt energiát, sőt többet termel, mint amennyire szüksége van. Áramot állít elő a járda, sőt a garázsokban még az autók hőjét is összegyűjtik. A jövő városaiban készpénz sem lesz. Több skandináv ország bejelentette, hogy 2030-tól náluk mindenki csak elektronikusan fizethet. Olcsóbb lesz így a rendszer, kevesebb lesz a bűncselekmény és az adócsalás. Norvégiában most is már csak a lakosság 6 százaléka használ készpénzt, náluk még a hajléktalanoknak is adakozhatunk bankkártyával.

Az autózásban is forradalmi változások történtek tavaly. 2016 végén Szingapúrban elindult az első önjáró taxi flotta. A vezetőnélküli kocsiktól olcsó és balesetmentes közlekedést várnak a szakértők. Akik szerint önjáró autók elterjedése esetén a jelenlegi 900 ezerről 300 ezerre lehetne csökkenteni a szingapúri utakon közlekedő autók számát.

 

 

Egészen döbbenetes fejlesztéseket mutattak be az autógyárak. Az egyik legújabb modellhez még kulcs se kell, mert az autó a felhőalapú internetes profilja alapján azonosítja az utasokat és nyitja ki nekik az ajtót. Egy applikációval a vezető magához is hívhatja az autót, ami a garázsból oda megy hozzá, majd a nap végén magától leparkol. Persze a legtöbbünknek még hagyományos benzines, vagy dízel autója van. Ezért felmerül a kérdés, olcsóbb vagy drágább lesz idén az üzemanyag?

 

 

Újra összeállnak régi együttesek, és teltházzal mennek a retro diszkók. Egyre gyakrabban játsszák a nagy slágereket és divat újra felvenni a korabeli ruhákat. A bakelit lemez is reneszánszát éli. Bár néhány éve gyakorlatilag felhagytak a gyártásával, most újra tele vannak velük a boltok. Tavaly csak az Egyesült Államokban több mint 7 millió darabot adtak el belőle. A zenészek közösségi média használata is gyökeresen megváltozott 2016-ban.

 

 

Bár sokak szerint 2016 egy rossz év volt, azért sok jó dolog is történt a nagyvilágban. Rekordokat döntöttek a tőzsdeindexek, megszűnt az ebola, drasztikusan csökkent az éhezők száma, nőt a születéskor várható élettartam, csökkent a gyermekhalandóság, nőt a segélyezésre költött összeg, és bármilyen hihetetlen a világ és békésebb is lett, mint az előző évben. Kevesebb ember halt meg ugyanis háborúkban. Reméljük az idei év még jobb és még békésebb lesz.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

#Fókusz#fókusz plusz#2016#2017#jóslatok#politika

Címlapról ajánljuk