Fókusz

Miért tabu a halál?

Fodor BiankaFodor Bianka

2016. május 19. 17:40

Halandók vagyunk, mindannyian jól tudjuk, de mintha nem akarnánk erről tudomást venni. Mi magyarok különösképpen tabuként kezeljük a halált. Mintha igazolva látnánk, hogy amiről nem beszélünk, az nincs is, legalábbis velünk, a mi családunkkal soha nem történhet meg. Pedig mindenki temet egyszer. Magyarországon, ma már a temetések több mint felénél van urna koporsó helyett, Budapesten és a nagyobb városokban már 80-90 százalékban hamvasztják a halottakat.

 

 

A halál és minden, ami ezzel kapcsolatos napjaink talán legnagyobb tabutémája. Pedig nagyon is jól tudjuk, hogy az elmúlás elkerülhetetlen.

 

 

A halottak siratása és a gyász leginkább Európában és Észak-Amerikában jellemző, de olyan hely is akad, ahol hatalmas ünnepséggel búcsúztatják az elhunytakat. Mexikóban, Kínában vagy Afrikában táncos-zenés ünnepi szertartásokat tartanak. Ezekben az országokban kulturális hagyomány a halálhoz fűződő szoros viszony, így rengeteget foglalkoznak az elmúlással.

Magyarországon ez nincs így. A legtöbb ember még rágondolni sem mer a halállal kapcsolatos dolgokra. Ezt a fajta gondolkodást szeretné megváltoztatni a budapesti krematórium vezetője, ezért az érdeklődők számára is megnyitja az épületet.

 

#Fókusz#halál#tabu#hamvasztás#elmúlás#temetés

Címlapról ajánljuk