Fókusz

Megdöbbent a világ Prince halálhírén

Süle LászlóSüle László

2016. április 22. 17:55

Az 57 éves énekes úgy halt meg, ahogy élt, rejtélyesen. Mostanra viszont egyre több minden derül ki arról, hogy hol és kik találtak rá. Prince negyvenéves pályafutása példátlan. 100 millió lemezt adott el, 7 Grammy-díjat nyert, a Rock And Roll hírességek csarnokának tagja, már életében minden idők egyik legnagyszerűbb előadójának választotta a Rolling Stone magazin.

 

 

Az apró termetű énekes-gitáros egészen rejtélyes figurája volt a zenetörténelemnek, az egyik utolsó olyan popsztár, aki szó szerint élete végéig megőrizte intim magányát. Halála is csupa rejtély, péntek délután tulajdonképpen mindenki csak találgat, mi történhetett csütörtök reggel minnesotai otthonában. A zene kishercegére eszméletlen állapotban találtak háza egyik liftjében, nem sikerült újraéleszteni. 57 éves volt. A zenésznek állítólag olyan súlyos influenzája volt, hogy a magángépe egy héttel ezelőtt kényszerleszállást kellett, hogy végrehajtson Chicago közelében. Kórházba szállították, de nem sokkal később kiengedték, és ő is megnyugtatta híveit, hogy jól van. A TMZ amerikai bulvármagazin azonban ma már arról írt: hat nappal ezelőtt Prince-t gyógyszer túladagolás miatt kezelték, méghozzá egy úgynevezett életmentő injekcióval.

Prince olyan öntörvényű zenész volt, aki még azt is megtehette, hogy egyszerűen nem használt művésznevet. Volt időszak, amikor csupán egy, a nő és a férfi szimbólumából összeszerkesztett logóval jelölte saját magát, és úgy kellett hívni, hogy: A „Művész”, zárójelben: akit régen Prince-nek hívtak. Hét évesen írta első számát, amelynek Funk Machine volt a címe. Tíz évesen már James Brownnal szerepelt egy színpadon. A Beatles mellett ő az egyetlen előadó, akinek egyszerre volt listavezető száma, albuma és mozifilmje az Egyesült Államokban. A Purple Rain című életrajzi filmjéért Oscar-díjat is átvehetett.

 

 

Prince kétszer házasodott, de mindkétszer gyorsan elvált. Romantikus kapcsolat fűzte Kim Basingerhez, Madonnához és Carmen Electrához is. Első feleségét életében először videokazettán látta, melyben a hölgy táncosnak jelentkezett Prince csapatába. 1996-ban vette feleségül, még abban az évben közös gyermekük született, aki sajnos egy hetes korában meghalt Pfeiffer-szindrómában, 1996-ban. Második felesége egy kanadai üzletasszony volt, 2006-ban váltak el. Az utóbbi években szinte már semmit sem lehetett tudni a magánéletéről. Utolsó – valószínűleg plátói szerelme Zooey Deschanel amerikai színésznőhöz fűzte, akinek egyszer azt írta, hogy csak miatta és a hírek miatt néz televíziót. Végül szerepelt is Zooey sorozatában, és egy közös, szerelmes dalt is felvettek.

A Herceg öröksége egyszerűen felbecsülhetetlen. Negyvenéves pályafutása alatt 100 millió lemezt adott el, 7 Grammy-díjat nyert, a Rock And Roll hírességek csarnokának tagja, már életében minden idők egyik legnagyszerűbb előadójának választotta a Rolling Stone magazin.

#Fókusz#prince#elhunyt#zseni#művész#zene#rejtélyes

Címlapról ajánljuk