Fókusz

Iskolák, ahol a sztárok tanulnak

Kilyén TamásKilyén Tamás

2016. március 26. 18:50

Amerikában szinte minden középiskolában és egyetemen elképesztő pénzt és energiát fordítanak a tehetséges sportolók fejlesztésére. Ezen iskolák közül is kiemelkedik két kaliforniai intézmény, ahol Hosszú Katinka is berobbant az élvonalba, és ahol most is több magyar fiatal nap, mint nap kap érezhető támogatást.


A Dél Kaliforniai Egyetem azaz a USC az Egyesült Államok egyik legnevesebb intézménye. Ebbe az iskolába járt Neil Armstrong űrhajós, Clint Eastwood és George Lucas is, akinek nevét a filmművészeti épület őrzi. Ha egy hollywoodi moziban egyetemi helyszínt látunk, azt szinte biztos, hogy itt forgatták.
 

Díszes főtér, kávézók, éttermek és hatalmas sportlétesítmények vannak itt. Neki ez az utolsó éve pszichológia hallgatóként, de ezen túl is rengeteg lehetősége van. Sok magyar sportoló kapott már lehetőséget, hogy a USC-n tanulhasson. Többet között a női vízilabda válogatott kiválóságai, Pelle Anikó és Bolonyai Flóra is. Az úszócsarnok dicsőség falán pedig ott sorakoznak Hosszú Katinka világrekordjai. Korábbi edzője Dave Salo is csak szuperlatívuszokban beszélt róla.
 

Néhány kilométerrel arrébb Beverly Hills és Santa Monica mellett van a város másik nagyhírű alma matere. A Los Angeles-i egyetem azaz a UCLA a USC ősi riválisa. A UCLA-n tanul és kosárlabdázik a 210 centiméter magas Golomán György. A körmendi srác azt mondja ez a fajta kemény mentalitás a pályán is mindig jelen van, és ettől válnak igazán profivá az innen kikerülő játékosokat.
 

Fiatal tehetségeink azt mondják hiába élnek mesebeli helyeken, ahol látszólag minden tökéletes, Magyarország mindennap hiányzik nekik és később, ha lesz rá lehetőségük szeretnék itthon kamatoztatni a kint megszerzett tudásukat.

A teljes adást visszanézheti az RTL Moston!
#Fókusz#fókusz plusz#USC#amerika#los angeles#tehetségek#iskola#elit#hosszú katinka#sikerek#Sport

Címlapról ajánljuk