Fókusz

Kegyetlen szülők: mi lesz a 9 gyerekkel?

Kilyén TamásKilyén Tamás

2016. február 25. 18:05

Embertelen körülmények között majdnem halálra fagyott 9 gyermek egy szőregi tanyán. Az itt élő család hétköznapjai veszekedésektől és a gyerekek folyamatos bántalmazásától volt hangos. 2012-ben mentették meg a rendőrök a kiskorúakat a szülői terrortól, akiknek ügyében ma született ítélet.

A Szegedi Bíróság nem jogerősen kiskorú veszélyeztetése miatt bűnösnek mondta ki a szülőket. Szülői felügyeleti jogukat megszüntették és a férfit 3 év 8 hónap, míg egykori feleségét 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélték.  Az alkoholista házaspár még iskolába sem engedte el a gyerekeket, helyette lopásra, koldulásra kényszerítették őket.

A hideg lakásában emberi ürülék és vizelet is volt, amikor a gyerekekre találtak. A jogszabályok szerint a 12 éven aluli gyerekeket ilyenkor nevelőszülőnél kell elhelyezni, és a testvéreket ideális esetben együtt kell tartani, illetve a vérszerinti családjuktól 50 km-es körzetben kell maradniuk. De ezeket a szempontokat sokszor felülírja a realitás. Nincs elég férőhely, kevés a nevelőszülő. A szőregi 9 gyermek is különböző helyekre került. A pszichológus szerint a gyermekjóléti rendszer jól kiépített, csak a működésében van sok probléma.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!


 
#Fókusz#embertelen#gyermekvédelem#nevelőszülő#rtl

Címlapról ajánljuk