Fókusz

Nem mindegy, kinél van a fegyver

Süle LászlóSüle László

2016. február 17. 17:55

Vajon bárkinek adhatunk a kezébe fegyvert, hogy ha kell, megvédhesse magát? A terrorcselekmények, tömeggyilkosságok hallatán sok emberben, sok országban felerősödik az egész világot megosztó kérdés.



Hídvégi Győző öt és fél éves korában kapta első légpuskáját és 40 éve vezet lövészetet. Ő is hallott arról a szomorú esetről, ami február 9-én történt a XVIII. kerületben, amikor is egy rendőrnő ölte meg szolgálati fegyverével saját fiát, majd magával is végzett. Bár a rendőrök fegyverviselésére egészen más rendelkezések vonatkoznak, mint a polgári célú felhasználókra, az ilyen tragédiák az összes fegyvertulajdonosra hatással vannak, ilyenkor rendszerint hangosabbak a fegyverellenes megnyilvánulások.



Ami a rendőröknél és más fegyvertartóknál is közös, az a pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Már ahhoz is, hogy valakiből rendőr lehessen, három vizsgálaton kell átesnie. A hivatásosoknak később kétévente kell pszichológiai alkalmasságit teljesíteniük. Fontos, hogy a rendőr stabil, kiegyensúlyozott személyiség legyen, a figyelmi teljesítményt, az intellektuális képességeket, illetve ezek összességét is figyelik a szakemberek.



Justinianus szerint „Jog és fegyver az állam tartópillérei”, a rendet és a törvényességet nem lehet pisztoly és puska nélkül megvédeni. Az azonban nagyon nem mindegy, kinek a kezében van az a fegyver, nem is beszélve arról, mekkora felelősséggel jár ezeknek a fegyvertartási engedélyeknek a kiadása.
#Fókusz#fegyver#fegyverviselés#szabályok#tragédia#pszichológia#rendőrök#lelőtt

Címlapról ajánljuk