Fókusz

Fontos, hogy elfogadjuk az autistákat

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2015. december 5. 19:00

Minden szülő tart attól, hogy egészségesen született gyermekének fejlődése egy napon megtorpan, majd kiderül, hogy autizmus áll a háttérben. Lesznek köztük, akik egész életükben állandó segítségre szorulnak, akik elképesztő képességeket hordoznak magukban, és olyanok is, aki azzal a tudattal élnek majd, hogy mások, mint a többiek. Bármelyik legyen is, a mi dolgunk, hogy elfogadjuk, szeressük, és támogassuk őket. Ezen a számlaszámon adakozhatnak: Autisták Országos Szövetsége (FHB Bank) 18203332-06014620-40010044, a megjegyzésbe oda kell írni: Sorsfordító.
 

Viktor úgy fogalmaz, hogy ő sokak számára leginkább egy fura fazonnak tűnhet, akivel valami nem stimmel. Barátnőjével hét hónapja vannak együtt, az interneten ismerkedtek meg. Viktor az autizmus legenyhébb formájával él. Hittudományi Egyetemet végzett, grafikus képzettsége is van, dolgozik, barátai vannak, és Bori előtt is voltak párkapcsolatai. Azt meséli, hogy már gyerekként is azt érezte, hogy képtelen beilleszkedni környezetébe, mintha egy másik bolygóról származna. Két éve tudja a pontos diagnózist, hogy Asperger -szindrómája van. Korábban több pszichológusnál is járt, de senki sem tudta megállapítani, mitől érzi ő másnak magát.



Azonban olyanok, akik olyan súlyos autizmussal élnek, hogy sohasem lesznek képesek egyedül boldogulni az életben. Nemrég forgattunk Álmosról, egy 13 éves kisfiúról, akiről kiderült, hogy autizmusa mellett egy nagyon ritka táplálkozási és rágási-nyelés zavara is van. Még soha életében nem evett szilárd ételt, hét éve pedig egy őt ért trauma miatt inni sem hajlandó, így Álmost péppel táplálják.

Noel 17 éves, autista, emellett középsúlyos értelmi fogyatékos. Beszélni, írni, olvasni nem tud. Van, hogy teljesen kontrollálatlan a viselkedése, és sokszor magában is kárt tesz. Legutóbb öt mentős és hét rendőr volt kint a családnál, amikor a fiú dührohamot kapott. Folyamatos felügyeletre szorul, bentlakásos intézet azonban nem fogadta be agresszivitása miatt.

Olivér 11 éves és autizmus spektrum zavarral él. Két testvére van: egy nővére, és egy bátyja, Marci. Az anyuka azt mondja, hogy elég korán észrevette, hogy Olivér viselkedése eltér a korosztályától. Voltak vele pszichológusnál és neurológusnál is, de ők sem fedezték fel, hogy Olivér viselkedése hátterében az autizmus állhat. Olivér diagnózisát végül egy gyermekpszichiáter állapította meg, a fiúnak autizmus spektrumzavara van, az autizmus széles spektrumának az eleje és a közepe között helyezkedik el.



Olivér anyukája rendkívül fontosnak tartja, hogy mindenki megértése mi az autizmus, és hogyan lehet fejleszteni és megérteni azokat, akik ebben érintettek. Hiszen elfogadással, segítséggel ők is egy közösség aktív tagjai lehetnek. Viki filmet szeretne, mely által szerinte jobban érzékelhetővé válna, mit érez egy autista kisfiú, hogyan látja ő a világot. A filmet az interneten terjesztenék, hiszen azt szeretnék, hogy minél több emberhez jusson el az üzenet, az autizmus elfogadásának fontossága. Ezenkívül a leendő kisfilmet felajánlották az Autisták Országos Szövetségének is érzékenyítő kisfilmnek. A kampány mellé több híresség is csatlakozott, úgymint Csernus Imre, Kiss Tibi, Molnár Piroska, Szendi Szilvi. A film költségekkel is jár, melynek egy részét a család finanszírozza, de megtiszteltetésnek éreznék, ha a velük rokonszenvező emberek segítenének nekik abban, hogy ez a film létrejöhessen.
 

                    
A Fókusz Plusz teljes adását megnézhetik az RTL Moston!
#Fókusz#autizmus#kampány#betegség#zseni#rtl

Címlapról ajánljuk