Fókusz

Minden, amit a 9 magyar kutyafajtáról tudni kell!

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2015. november 7. 19:00

A kilenc magyar kutyafajtáról lesz szó. Kíváncsiak voltunk, milyen fajtákkal büszkélkedhetünk, és hogy valóban olyan sokfélék-e, mint mi vagyunk. Igazak -e a híresztelések, a sztereotípiák velük kapcsolatban. Például tényleg tartani kell -e a kuvasztól, vagy valóban csak keménykezű gazdihoz való –e a komondor? Csökönyös -e a puli, és energiabomba –e a vizsla?

Kovács Patríciával és kutyáival sétálgatunk a kora őszi napsütésben. A fekete kutyus, Janka, keverék, egy menhelyről került a színésznőhöz, Károly pedig kölyökkora óta családtag. Most 12 éves, fajtatiszta vizsla. Patrícia egy pulival nőtt fel, később egy golden retrivere lett, majd jött Károly. A rövidszőrű vizsla az egyik legnépszerűbb fajta. Külföldön is. Régi magyar vadászkutya, amely több fajta keresztezéséből alakult ki. 1920-ban kezdték meg a fajta törzskönyvezését. A vizsla kifejezetten jóindulatú, bár kissé érzékeny lelkületű, és a durvaságot nem viseli el. Drótszőrű változata alkalmasabb a vadászatra, a rövid szőrű inkább a lakásban tud kibontakozni, igazi „kanapé-specialista”.
 

Kezdjük akkor vele, a felmosórongy kutyával. Mop dog, így hívják őket az Egyesült Államokban. A puli manapság újabb fénykorát éli. Egy neves üdítőgyártó is nemrég egy pulit szerepeltetett a reklámkampányában.



Ő Beast, a fehér puli a világ egyik leghíresebb kutyája. Gazdija Mark Zuckerberg, az ifjú milliárdos, az egyik netes közösségi háló tulajdonosa. Ő pedig Szabó Zoltán, Beast tenyésztője, egy Amerikában élő magyar, akivel akkor beszélgettünk, amikor egy rövid időre hazalátogatott.

Puli helyett viszont van ott két fajtánk, melyek kevésbé divatosak ugyan, ám ugyanolyan okosak. A pumi és a mudi. A mudi leginkább alkalmas haszonállatok terelésére, még marhát is terelnek, de az agility versenyeken is tarolnak. A skandinávok például rajonganak értük. Nemrég ide a Hortobágyra finnek jöttek kutyáikkal egy terelőversenyre.



A komondor morcos és barátságtalan. Ez a házivideó viszont nem ezt bizonyítja! Hercegnő és Fáraó mindenkivel egyformán jó fej. A kuvasz a Magyarországon ismert kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájőrző kutya. Van, aki úgy vélekedik róluk, hogy ők az állati psziché legnemesebb kutyái. És akkor a végére jöjjön a két arisztokrata: a magyar agár és az erdélyi kopó. A magyar agár szinte minden életvitelhez kiválóan alkalmazkodik. Városi és sportos léthez is, házőrzőnek is jó, őrző védőnek is, vadászatra is, és házi kutyusnak is.

#Fókusz#nemzeti kincs#kutyafajta#magyar vizsla#puli#pumi#kuvasz#komondor#fókusz plusz#temesvári csilla#kovács patrícia

Címlapról ajánljuk