Fókusz

Három zseniális pszichológus, akik meghódították a világot

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2015. szeptember 26. 19:10

Az emberi lélek, emberi viselkedés három olyan kutatója következik, akik világhírre tettek szert. Korszakalkotó meglátásaik, kísérleteik segítették az emberi psziché, a cselekvés motivációnak megértését, mi pedig abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy interjút adtak nekünk.

Mindannyian kíváncsiak vagyunk arra, hogyan legyünk sikeresek, többnyire úgy gondolkozunk magunkról, hogy nem vagyunk manipulálhatóak, és csak kevesen jutunk el ahhoz az elhatározáshoz, hogy tényleg változtassunk eddigi életszemléletünkön, még akkor is, ha tudjuk, valami nem stimmel velünk.
Most az emberi lélek, emberi viselkedés három olyan kutatója következik, akik világhírre tettek szert. Korszakalkotó meglátásaik, kísérleteik segítették az emberi psziché, a cselekvés motivációnak megértését, mi pedig abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy interjút adtak nekünk.

Az ausztrál származású Allan Pease gazdag és sikeres ember. Ő a világ egyik leghíresebb kommunikációs szakértője. Mr. Testbeszédnek is szokták nevezni. Philip Zimbardo a Stanford Egyetem professzora, amerikai pszichológus. Carol S. Dweck pedig a Stanford egyetem pszichológia professzora, Zimbardo kollégája. A rögzült és a fejlődési szemléletmód közti különbséget, a szemléletváltás hatékonyságát kutatta. Könyvet is írt róla.

És akkor maradjunk Carolnál. A professzorasszony nemrég tartott nagy sikerű előadást Budapesten. Bebizonyította, hogy ha megfelelő – fejlődési – szemlélettel tekintünk önmagunkra és a világra, az olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek leszünk. Egyik fő gondolata tehát az, hogy az intelligencia és a személyiség fejleszthető és akár kudarcok sorozata vezet el végül a sikerhez, mely által tudunk tanulni és továbblépni. Ez az élet minden területére igaz. Azt mondja, az különösen nem mindegy, hogyan motiváljuk, dicsérjük a gyerekeinket. Úgy vallja, hogy a szemléletváltással, vagyis a fejlődési szemléletmód elsajátításával sokkal többet tudunk kihozni csemetéinkből hosszú távon is. Carol könyvében kitér világhírű sportolókra, személyiségekre, így a Polgár lányokra is. Polgár László a megfelelő motiváltság elérésével, kiváló pedagógiai érzékkel elérte, hogy három lánya a világ legjobbjai közé kerültek.

Allan Pease nem olvasta Carol Dweck könyvét, de életét mindig is fejlődő szemlélettel élte. Semmi sem bátortalanította el, folyamatosan képezte magát. Huszonévesen ő lett Amerika egyik legsikeresebb ügynöke, óriási eladási számokkal. Majd tapasztalatait tanítani kezdte, előadásokat tart, a mai napig, nemrég például Budapesten járt. Időközben fő területe a testbeszéd lett, Mr. Testbeszédnek is szokták hívni, akitől híres sportolók zenészek, politikusok kérnek tanácsokat évtizedek óta. Mint mondja, az köztudott tény, hogy az emberek jóval nagyobb százalékban figyelnek a testbeszédre, mint arra, amit egy illető mond. Allan 18 bestsellert írt, amit 54 nyelvre fordítottak le, és 27 millió példányszámban adtak el. Hat gyereke van, és már nagypapa is. Feleségével, Barbarával pedig már új témákról kezdett írni.  A nő és a férfi lélek és agy különbözőségeiről szól több bestsellere is, saját tapasztalataikra építve.
Allan rendkívül szórakoztató ember, előadásai olyanok, mintha egy stand up komikus vicceket mesélne. Közben pedig olyan ismereteket ad át, melyeket mindenki hasznosíthat saját környezetében.

Zimbardo professzor ikonikus alakja a szociálpszichológiának. Többször is járt nálunk. Nevéhez fűződik a szociálpszichológia, az emberi viselkedés egyik leghíresebb, egyben leghírhedtebb kísérlete is, a stanfordi börtönkísérlet, 1971-ben. Film is készült belőle, Kísérlet címmel. Ez azt mutatta, hogy értelmes, normális, amerikai egyetemistákat nagyon rövid idő alatt mennyire lehet a hatalom erejével lehet manipulálni, hogy milyen veszélyeket, személyiségbeli torzulásokat okozhat a hatalom. Feltéve, ha nem vagyunk tudatában annak, kik is vagyunk.
Zimbardo megannyi előadást tartott arról, hogyan válnak normális emberek gonosszá egy adott helyzet függvényében. Néhány éve azonban azt kezdte el kutatni, hogyan képesek a hétköznapi emberek jó cselekedetekre. Hogyan válhatunk mindennapi hősökké. Zimbardo ezért is jött Magyarországra, hogy a Hősök tere nevű kezdeményezés fontosságát hirdesse. Az alapítványa számos országban teszteli, videóra veszi az emberi viselkedést. A Hősök tere kezdeményezés felvételein például azt figyelték, vajon milyen gyorsan és hány ember segít egy normális külsejű bajba jutott nőn vagy férfin, aki az utcán hever. Vagy esőben mennyire segítünk másoknak.

Rejtélyes jelenség az ember, és magunk számára is sokszor azok vagyunk. Izgalmas kaland belső világunkat megismerni, megszabadulni a gyomoktól, majd egy virágzó életet élni tudván azt, hogy képességeink szerint megtettünk mindent magunkért és így másokért is.

 
 
#Fókusz#exkluzív#interjú#pszichológia#zimbardo#fókusz plusz

Címlapról ajánljuk