Fókusz

16 éve túlélte a lehetetlent, most pedig találkozott megmentőivel

Czakó JózsefCzakó József

2015. szeptember 18. 17:00

1999-ben az akkor 3 éves Hatira, a romok alatt töltött 82 óra után sértetlenül került elő. Ha nem Mancsot küldik a felkutatására, talán nem menekült volna meg. Már minden reményt feladtak, a bulldózerek is indultak volna, amikor Mancs jelzett. Édesanyja még mindig sírva emlékszik vissza.

Izmit, Törökország, 1999. A Richter skála szerinti 6.8-as erősségű földrengés rázta meg a várost és környékét.  Több száz halott és sok ezer sérült, rengeteg embert az összeomlott házak romjai alól kellett kimenteni. A mentőalakulatok megállás nélkül kutattak, hiszen a romok alatt sok túlélő lehetett. Izmitben Mancsot is bevetették. Kora délután egy férfi szólt a mentőknek, hogy gyereksírást hallott a romok felől, egy hároméves kislányt kerestek. A mentőcsapat azonnal munkához látott. A gyerek édesanyja pedig aggódva várta a híreket.
 
Előkerültek a kábeles kamrák, a kutyák pedig jelezték, hogy élők vannak a romok között. Feszült várakozás kezdődött. A gyermeket 5 óra alatt sikerült kiszabadítani a romok közül. Csak kisebb sérülései voltak. Mindenki csodáról beszélt, hogy 3 és fél napig víz nélkül kibírta a romok alatt. Hatira ma már 19 éves nagylány, Miskolcon találkoztunk vele, amikor Mancs szobrát is meglátogatta.
 
A helyiek nem tudtak eléggé hálásak lenni a magyar mentőknek, hogy kiszabadították a kislányt. A gyermeket azonnal kórházba szállították, édesanyja elkísérte. A mentőcsapatnak a földrengés után még sokáig volt kapcsolata Hatiráékkal, de aztán az élet tovább sodorta őket, több lakóhelyük is volt és elvesztették a kapcsolatot. Diplomáciai segítséggel sikerült megtalálni a családot, akiket a Spider Mentőcsoport hívott meg Miskolcra. Mancs gazdájában elevenen élnek azok a napok.
 
A Spider Mentőcsapat pedig adásunkkal egy időben egy díjat vehet át egy rangos európai elismerést. A legnagyobb öröm mégis azoknak a túlélőknek a mosolya és hálája, akiket ők mentettek meg.
 
#Fókusz#megmentő#mancs#keresőkutya#földrengés

Címlapról ajánljuk