Fókusz

Tunézia veszélyes lett, Görögország pedig ingatag?

Süle LászlóSüle László

2015. július 6. 14:26

Görögország és Tunézia. Ha tavaly nyáron mondtuk ki ezt a két nevet, akkor ezek a képek jelentek volna meg a szemünk előtt. Két gyönyörű tengerparti ország, két álomnyaralás. A legfrissebb felvételek azonban egészen más képeket mutatnak sajnos. Kell-e aggódnia azoknak, akik ezekre a helyekre utaznak a közeljövőben? Kollégánk, Czakó József éppen Tunéziában forgat egy hosszabb riportfilmet, ott, ahol szombat óta rendkívüli állapotot vezettek be. Süle László riportja.

Tunézia az egyik legkedveltebb célpontja volt eddig a magyaroknak, rendszeresen az utazási top 10-ben szerepel. A június 26-i merénylet óta, amely 38 ártatlan ember, nagyrészt külföldi turista életét követelte, jóval kevesebben utaznak oda. Voltak olyan magyarok, akik a mészárlás után hazautaztak, de akad olyan is, aki maradt. A magyar utazási statisztikákat évek óta Horvátország és Görögország vezeti. Utóbbi országban vasárnap történelmi jelentőségű népszavazást tartottak, mellyel gyakorlatilag beintettek az EU-nak és az eurónak. A válság további elmélyülése komolyan veszélyeztethetné az oda utazó magyarok kényelmét is – egyelőre azonban erről szó sincsen. A Híradó munkatársa, Veress Kriszta a napokban érkezett haza Kefalóniáról.

Kefalónia persze távol esik a főváros, Athén forrongó utcáitól, a nyaraló helyekről Görögországban szinte szó szerint ki van tiltva a politika. Kiszel Tündéék véleménye alapján úgy tűnik, a vasárnapi népszavazás Rodoszon sem érezteti a hatását. Tünde, Donatella és hűséges társuk, a szelfibot a bizonyítékai annak, hogy minden bizonnyal kár lenne, ha Görögország kikerülne a nyaralni vágyók perspektívájából. A görög fiatalok is egyelőre bizakodók.

Persze a helyzet nem ilyen egyszerű. Sok idősebb görög éppen, hogy haragszik az EU-re, és már alig várja, hogy újra drachma legyen euró helyett. Hogy mi lesz a tegnapi népszavazás következménye, azt még megtippelni is nehéz, de akad olyan – meglehetősen pesszimista – előrejelzés is, mely szerint, ha a bankok továbbra sem nyitnak ki, 2-3 hét alatt élelmiszer- és üzemanyaghiány következik, 1 hónap múlva pedig éhséglázadások fognak kitörni. Az amúgy is nehezen megközelíthető görög szigeteken meg pláne. És ha ez bekövetkezik, akkor a görög nyaralóhelyek is éppen olyan üresen konganak majd, mint a tunéziaiak.




 
#Fókusz#veszélyes#nyaralás#vakáció#terror#tunézia#görögország#válság

Címlapról ajánljuk