Fókusz

Súlyos vádak, de ki a felelős?

Czakó JózsefCzakó József

2015. június 17. 15:31

Az alsónémedi temetőben külön helyre temetik a fiatalon elhunytakat. A gyereksírok között a legfrissebb Jobbágy Tamásé. 14 éves volt, szombaton temették el. Tamás egy erdélyi kiránduláson vett részt, az iskola szervezésében. Jutalomút volt ez, ahová a jó tanulók mehettek el. A kirándulás 4. napján látogattak a Szent Anna tóhoz. Több gyerek is bement a vízbe. Jobbágy Tamás kifelé úszva merült el, és többé nem bukkant fel. Czakó József riportja.

A gyerekek a tanárok engedélyével és jelenlétében mentek be a vízbe. A Szent Anna tóban úszni nem szabad, de a partközeli fürdőzést nem tiltják. A gyerekek egy mozgalmas nap után érkeztek meg a tóhoz. Korábban egy kalandparkban, majd Csíksomlyón jártak. Amikor a vízbe mentek, már fáradtak lehettek, mondják a szülők, akiknek szintén ott voltak a gyermekeik. Pedig a Szent Anna tó nem veszélytelen, csaknem minden évben szed áldozatot. A tó egy kialudt vulkáni kráterben töltődött fel. Legnagyobb mélysége csupán 7 méter, mégis, a felszín alatt nagyon hideg a vize.

A kirándulócsoportban 36 gyerek volt.  9 felnőtt, köztük 6 pedagógus kísérte őket.  Amíg a tóban voltak, eleredt az eső, és a gyerekek kijöttek a vízből. Nagy volt az ijedtség, amikor észrevették, Tamás nem került elő. A gyerekek a buszban várták, hogy megérkezzenek a mentők és a rendőrök, a tanárok pedig óvintézkedéseket tettek.

Ezek a felvételek a tragédia estéjén készültek a tónál. Sokáig keresték Tamást, de csak másnap találták meg a holttestét a parttól 15 méterre. A történtek után a kirándulás még két napig folytatódott. A szülők elfogadhatatlannak tartják a csoportot kísérő tanárok viselkedését. A mobiltelefonok elvételét, a nyugtatók beadását, és azt, hogy egyáltalán megengedték a fürdést a veszélyes tóban. A szülői munkaközösség vezetője szerint az iskolával szemben sokak bizalma megingott.

Szerte Alsónémediben nagy a felháborodás, amin Tamás szombati temetése sem enyhített. Kovács Róbert volt az, aki úgy döntött, összefogja a szülőket, és nem hagyja, hogy ez a tragédia következmények nélkül maradjon. Teszi mindezt úgy, hogy az ő gyermeke nem is volt a kiránduláson.

#Fókusz#tragédia#osztálykirándulás#felháborodás#halál

Címlapról ajánljuk