Fókusz

A történelem legnagyobb futballbotránya

Kilyén TamásKilyén Tamás

2015. június 4. 15:11

Duzzad a FIFA történetének legnagyobb botránya. 17 év után lemondott Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, miután a múlt héten több magas rangú FIFA vezetőt is őrizetbe vettek pénzmosás, csalás és szervezett bűnözés vádjával. Kilyén Tamás riportja.

Ezek a képek már bejárták a világsajtót: arcukat fehér lepellel takarva vittek el 7 FIFA tisztségviselőt a rendőrök Svájcban és ezzel egy időben az FBI bizonyítékokat foglalt le az észak és közép-amerikai labdarúgó szövetség központjában. Összesen 14 ember ellen emeltek vádat korrupció gyanújával, köztük van a FIFA jelenlegi alelnöke, és Jack Warner korábbi alelnök is. Warnert már az Interpol is körözte, mikor azt mondta kitálal mindenről, mert a FIFA még hazája, Trinidad és Tobago parlamenti választásába is beavatkozott.

A svájci ügyészség azt is bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság kapcsán, hiszen a gyanú szerint kenőpénzek döntötték el a helyszínek kiválasztását. Chuck Blazer, aki 6 évig volt a FIFA végrehajtó bizottságának az elnöke, bizonyítékokkal szolgált több millió dollárnyi kenőpénzről, és azt mondta: a 98-as vb megszavazásánál is már sokakat lefizettek.
 

 
#Fókusz#botrány#fifa#sepp blatter#balhé#csalás#kenőpénz

Címlapról ajánljuk