Fókusz

Egy család szívszorító története

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2015. május 27. 17:05

Noel 17 éves. Autista. Emellett középsúlyos értelmi fogyatékos. Beszélni, írni, olvasni nem tud. Most viszonylag nyugodt. De váratlanul ki tud zökkenni ebből az állapotból. Noel esetében szükség van a folyamatos odafigyelésre, nehogy felhergelje magát, és dühöngeni kezdjen. Temesvári Csilla riportja.

Noelt nemrég hozták haza a pszichiátriáról, ahol folyamatosan nyugtatókat kapott. Korábban is voltak dühkitörései, de azt a család még kezelni tudta. Nyáron azonban nagyon agresszívvá vált, látszólag minden különösebb ok nélkül. Noelnek ilyenkor teljesen kontrollálatlan a viselkedése, és sokszor magában is kárt tesz. Legutóbb öt mentős és hét rendőr volt kint náluk, amikor a fiú dührohamot kapott.

Forgatásunk alatt, ebben a számára monoton interjú helyzetben Noel egyre nyugtalanabb lett, majd felállt és maga mellé ültetett minket. Az autizmusnak széles spektruma van, vannak, akik súlyosabban, mások kevésbé markánsan érintettek.

Korábban forgattunk a 14 éves Gyuláról, aki a legsúlyosabb autisták közé tartozott, és értelmi fogyatékos is volt, csakúgy, mint Noel. Gyula csendes, magába zárkózó fiú volt. Kilenc évesen fordult először maga ellen, másokat viszont sosem bántott. A szekrényajtót, és a tükröt is ő törte össze, de ami a legborzasztóbb, hogy megvakította magát.

Ő kérte, hogy kötözzék le éjszakára, hogy ne tegyen kárt magában. Húga teljesen egészséges, jó tanuló volt. A család gyakorlatilag az idegösszeomlás szélére került. És bár a kisfiút szerették, az egyetlen megoldást mégis abban látták, hogy Gyula bentlakásos intézetbe kerüljön.

Ami Noelt illeti, volt olyan intézet, ahova befogadták, de fél óra múlva elbocsátották a fiút, mert randalírozni kezdett. A család szereti Noelt, és mindent megtesznek érte. De erejük végén járnak, mint mondják, és testi épségük is veszélybe került. Jó lenne, ha Noel számára megfelelő, ugyanakkor szeretetteli környezetbe kerülne, mert így biztos, hogy előbb-utóbb ismét mentőt kell hívni hozzá, vagy bármelyik családtagjához.

#Fókusz#autizmus#noel#fogyatékos#intézet#család#szívszorító történet

Címlapról ajánljuk