Fókusz

Szülők, akik tökélyre fejlesztették a kémkedést

Lukács GabriellaLukács GabriellaGál PetraGál Petra

2015. május 4. 17:05

Apák és anyák, akik beleolvasnak gyerekeik levelezéseibe, megnézik a telefonjukat, moziba vagy a szórakozóhelyekre is követik őket. De ez a folyamatos ellenőrzés tényleg megakadályozza, hogy csemetéjük rossz társaságba kerüljön és szörnyűség történjen vele? Meddig mehet el a túlzottan aggódó szülő? Gál Petra és Lukács Gabriella riportja.

Szülők mobiltelefonra letölthető kémprogramokkal blokkolhatnak internetes oldalakat. Monitoron figyelhetik, merre járnak csemetéik vagy kézhez kaphatják a teljes sms-, és híváslistájukat egy kis böngészésre.

A sztárok is lehetnek aggódó szülők, ezért kifaggattuk őket, milyen szabályokat léptetnek érvénybe otthon, ha gyermekük bulizni készül. A 17 éves Fásy Zsüliett szerint, szülei szeretnek kíváncsiskodni. Aggódásra azonban nincs okuk, hiszen Zsülike különleges védelmet kap, ha éjszakai fellépésre indul.

Nyertes Zsuzsa gyönyörű 21 éves lánya szerencsés helyzetben van, édesanyja egy percig sem kémkedett utána, mindketten egyetértenek abban, hogy erre semmi szükség nem lett volna.

A pszichológus szerint 9-10 éves korban kezdődik a leválás a szülőkről. Majd következik a kamaszkor, amikor a gyerekeknek már jogosan lehetnek titkaik. Sok anyuka és apuka ezt nem tudja elviselni. Ha mégis megtörténik a lebukás a kémkedés után, a szülők szinte kivétel nélkül megbánják a kényszeres ellenőrizgetést, ami ráadásul mindig sokkal több energiát emészt fel, mint egy kiadós beszélgetés. Erről pedig tudjuk, hogy sosem megy a bizalom rovására.
 

#Fókusz#kémkedés#szülők#aggodalom#gyereknevelés#fásy zsülike#nyertes zsuzsa#temesvári andrea

Címlapról ajánljuk