Fókusz

Megszólalnak az Aranycsapat még élő tagjai

Kilyén TamásKilyén Tamás

2015. január 13. 17:00

11 név, amelyet az egész ország ismer. A legendás Aranycsapat klasszikus felállása, amelynek utolsó tagja, Buzánszky Jenő vasárnap este hunyt el. És egy elfeledett legenda, akiről szinte senki nem beszél, mégis nélküle nem lett volna teljes az Aranycsapat.

Tóth II József a válogatott jobbszélsőjeként játszott az 1954-es világbajnokságon, az angolok elleni 7-1es budapesti diadalon pedig még gólt is szerzett. Mégis sokan elfeledkeznek róla, ha az Aranycsapatról van szó.Azt mondja már megszokta, hogy őt elkerüli a reflektorfény és a neve sem szerepel a legjobban ismert 11 játékos között. Mégis, máig ugyanolyan lelkesedéssel meséli a kifogyhatatlan történeteket arról a csapatról, amellyel meghódították a világot.

 

Józsi bácsi fala tele van az akkori sikerek emlékeivel, vitrine pedig az évek során szerzett érmekkel. Egyetlen darab hiányzik csak. Az 1954-es világbajnokságon szerzett ezüstérmét ugyanis már közel 40 éve ellopták. Buzánszky Jenővel közös volt bennük, hogy mindketten csatárból váltak világklasszis védővé a válogatottban. Szomorú lett, mikor olvasta, hogy többet már nem találkozhat barátjával.

Tóth II Józsefen kívül Várhidi Pál él még az Aranycsapat kerettagjai közül. Ő sem maradt a rivaldafényben, és az elhunyt védőről ő is csak a legjobbakat tudja mondani.
#Fókusz#aranycsapat#foci

Címlapról ajánljuk