Fókusz

Belehalt: egy éve követtük Zsolt harcát az igazságért

Czakó JózsefCzakó József

2014. december 18. 16:00

György Zsolt, élt 38 évet. Ez a gyászjelentés kerül ki a zagyvaszántói ház kerítésére. Zsolt egy héttel ezelőtt halt meg, felesége karjaiban. Utolsó napjait kórházban töltötte. Óriási fájdalmai voltak, de mindvégig tudatánál volt.

Zsolttal idén januárban találkoztunk először. Zagyvaszántóra hívott minket, mondván, nagy a baj. A 2004-ben bezárt azbesztgyár tizedeli az embereket – állt a levélben. Aztán közelről láttuk a lebontott gyár romjait. Megdöbbentő volt megérteni, hogy mi történik a Selypi-medencében élőkkel.

A férfi akkor már 22 hete tudta, hogy mesotheliomája van. Bár gyógyíthatatlan beteg volt, mégis abban bízott, hogy jobban lesz. Pedig a statisztika nem a gyógyulást támasztotta alá. Hiszen az alig kétezres faluban egy év alatt 7 új beteg jelentkezett, miközben ez egy nagyon ritka betegség, 1 millió emberre csak 2,5 eset jut egy évben.

Zsolt soha nem dolgozott a cementgyárban , de gyerekkorában azzal szemben nőtt fel. Arra gyanakodott, hogy ekkor került azbesztszál a tüdejébe. Az azbesztózis lappangási ideje akár 20-30 év is lehet. Az azbeszt veszélyeiről a gyár dolgozói és a közelben élők szinte semmit nem tudtak. De ha tudják, akkor sem sokat tehettek volna ellene.

1971-tól gyártottak itt azbeszt csöveket. A világon már mindenütt betiltották a kék azbesztet, amikor itt még mindig használták. A 90-es évek elején egyszer már felfigyeltek a sok megbetegedésre, akkor a televízió 150 esetről számolt be. Mégsem történt semmi.  Januári találkozásunkkor Zsolt azt mondta, a gyári dolgozók 80 százaléka az azbeszt miatt halt meg.

#Fókusz#azbeszt#cementgyár#szívszorító

Címlapról ajánljuk