Fókusz

Nem beszélni külföldiül

Fürge AnettFürge AnettMorva AnnaMorva Anna

2014. november 26. 16:00

Miközben a magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tud megszólalni semmilyen idegen nyelven, -és ezzel az adattal a legrosszabbak vagyunk Európában,- és miközben kitört minden idők legnagyobb nyelvvizsga- hamisítási botránya, lehet, hogy még azokat a külföldi nyelvtanárokat is sikerül kiűzni az országból, akik bár jól végzik munkájukat, mostantól nem tarthatnak órákat.
 

Ebben a nyelviskolában szeretik a változatos tanári kart, legyen az anyanyelvi oktató, világszerte elismert cambridge-i diplomás magyar angoltanár vagy akár végzős egyetemista.
Sajnos azonban az utóbbi hetekben tanáraik közül többen elhagyták őket, sokan közülük pedig pályát is módosítottak. Mindezt egy új törvénymódosítás miatt, mely csak itthon szerzett pedagógiai képesítéssel engedi az uniós és állami nyelviskolákban az oktatást.

Első formájában az elfogadott kormányrendelet gyakorlatilag kitiltotta az anyanyelvi tanárokat a magyar nyelvoktatásból. Végül megkegyelmeztek nekik, működésükhöz elég bármilyen diploma, melyet külföldön szereztek. Matt Fejős, Új-Zélandon született, félig magyar, július óta él itthon és 3 iskolában is tanít, pszichológiából diplomázott. Ő az akcentus, a kiejtés, a természetesség miatt tartja fontosnak a munkáját.

Sokan a nyelviskolába járók közül próbálják megmenteni kedvenc tanáruk munkáját úgy, hogy lemondtak az áfamentes tanfolyamról, mert ha a tanfolyam nem adómentes, már nem is kell az a pedagógiai végzettség.

Nézze meg itt a Fókusz riportját!
#Fókusz#nyelvvizsga#botrány

Címlapról ajánljuk