Fókusz

Autista fiú énekelt az X-Faktor mentorai előtt

rtl.hurtl.hu

2013. október 15. 19:00

Szívszorító pillanat volt, amikor Scott James 2009-ben a brit X-Faktor mentorai elé lépett. Nem titkolta, hogy autista, de azt sem, hogy sorstársai érdekeit szeretné képviselni.

Miután megszólalt a zene, a 21 éves fiú énekelni kezdett, és a közönség elfelejthette minden előítéletét. Scott mindenkit elvarázsolt, mentorokat, nézőket egyaránt.

Ez pedig már Budapest, ahol Scott az autista világkongresszus megnyitóján énekel. A tudományos tanácskozáson részt vesz Marie, dán hercegnő is, aki azért küzd, hogy az általa láthatatlan fogyatékosságnak nevezett autizmus minél inkább láthatóvá váljék. Kissé foghíjasok a széksorok, de az angol fiú dala mindenkit elérzékenyít.

A dal után bekopogunk Scott öltözőjébe. „Mindjárt jön” Külön engedélyt kaptunk az interjúra, bár a szervezők azt mondják, Scottnak szüksége van a csendre és a nyugalomra.

Scottnál gyermekkorában Asperger-szindrómát diagnosztizáltak, ez az autizmus enyhébb formája. Az aspergeres gyerekek nehezen tudnak kommunikálni a környezetükkel, kerülik a szemkontaktust, emiatt zárkózottak, hiába rendelkeznek sokszor átlagon felüli intelligenciával.

Scott az X-Faktor előtt elmondása szerint 7 évig nem lépett ki az utcára, annyira szorongott. Szerencsére, sok sorstársához hasonlóan ő is képes volt magától leküzdeni a félelmeit. Színrelépése után pedig kezelni a sikert.

Számos autista és Asperger-szindrómás ér el sikereket a tudomány, a művészet vagy a sport területén. Courtney Love-ot, Dan Aykroyd-ot és Daryl Hannah-t is egykor autistaként diagnosztizálták. Egyes vélemények szerint Asperger szindrómás volt Albert Einstein is, de viselkedése alapján annak gondolják Bill Gates-et, Woody Allent, sőt Messit is.
#Fókusz#rtl#autista#X-Faktor

Címlapról ajánljuk