Fókusz

Szíriai válság: ártatlan életek temetője

rtl.hurtl.hu

2013. augusztus 30. 15:31

Embertelen borzalmak, forrongó feszültség. A polgárháború elharapódzása és végkifejlete egyelőre kilátástalan. Amerika és Oroszország pedig nyíltan szembeáll egymással. Nemzetek és ártatlan életek sorsa került a mérlegre.

Több mint 100 ezer kioltott ártatlan élet, közel kétmillió menekült, és körülbelül egymillió egyedül bolyongó gyermek. Eddig ez a szíriai polgárháború számokban mérve. A Bassár el-Aszad diktatórikus rendszere elleni lázadás 2011 márciusában kezdődött. A múlt szerdai vegyi támadás után pénteken egy gyermekekkel teli játszóteret ért egy bomba. Tucatnyi kiskorú vesztette életét.

A hírek napok óta egy esetleges nemzetközi beavatkozásról szólnak. Azzal mindenki egyetért, hogy a helyzet tarthatatlan. Az Egyesült Államok elnöke azt nyilatkozta, ha egyes országok megsértik a nemzetközi normákat az Amerikára is veszélyt jelentő vegyi fegyverekkel kapcsolatban, akkor azt felelősségre kell vonni.

Csütörtökön a Brit parlament leszavazta a katonai beavatkozást. Franciaország ennek ellenére továbbra is támogatja az USA-t. Egyre több országban tartanak tiltakozó megmozdulásokat a haderők közbelépése ellen. Washingtonban, a Fehér Ház előtt tüntetők gyűltek össze csütörtökön azt követelve, hogy az Egyesült Államok ne támadja meg Szíriát.
#Fókusz#rtl#tragédia#amerika#franciaország#usa#polgárháború#szíria

Címlapról ajánljuk