Fókusz

Olimpiai lovas távolugrás, krokett, galamblövészet és rúdtánc?

rtl.hurtl.hu

2012. augusztus 18. 19:20

Hajdanvolt olimpiai sportágak az akadályúszástól a lovas távolugrásig és a krokettől a racketsig. Olyan különleges és vicces versenyszámok, amelyekre már kevesen ismernek, és még kevesebben űznek.

LOVASSPORT: „A lovak nem ugranak ösztönszerűen”

A kötélhúzás nagy elődei annak idején 6 olimpián keresztül huzogatták egymást ide-oda. Egy kötélhúzó csapatba bekerülni régen óriási megtiszteltetés volt. Telt ház előtt zajlottak a versenyek és azok győztek, akiknek sikerült áthúzniuk a saját jelüket a középvonalon.

A lacrosse, a jégkorong elődje is szerepelt az olimpiákon – mégpedig kétszer, valamikor 100 évvel ezelőtt. Hogy köze van a hokihoz, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már anno is úgy csépelték itt egymást a sportolók, mint ma az NHL-ben. A lacrosse-osok is abban bíznak, hogy egyszer majd értük is újra lobban az olimpiai láng, és 1908 után ismét ott lehetnek a világ legelismertebb sportolói között.

Egy ma már nem létező sportág, a lovas távolugrás, ahol pacikat próbáltak nógatni arra, hogy minél távolabb ugorjon egy lovassal a hátán. Mivel erre már nem képeznek lovakat, így senki sem tudta megmutatni, hogy is néz ki a lovas távolugrás a valóságban. Lezsák Levente kaszkadőr szerint a múlt század elejének háborús készülődése miatt kerülhetett fel ez a versenyszám a nyári játékok műsorára.

Lovas távolugrásban az olimpiai rekord 6 méter 10 centi volt, amit egy belga versenyző ért el. Aki akár indulhatott volna lovas magasugrásban is. Ugyanis ilyen versenyszámot is rendeztek olimpián.

Az akadályúszáson 200 méteres távon kellett bizonyos tárgyak alatt és felett átjutni minél gyorsabban.

5 olimpián szerepelt a kötélmászás, amelyben 14 méter magasra húzták fel magukat a versenyzők ülő helyzetben.

Az élőgalamb-lövészet is olimpiai sportág volt. Az 1900-as párizsi játékokon igazi vérfürdőt rendeztek a résztvevők: a döntő után 300 madártetem borította a lőteret.

A krikett, a krokett és a rakets
is feltűnt az olimpiákon. Mindháromban a labdát kell ütni, csak egy kicsit másképp.

Ki tudja, hogy 8, 16 vagy 32 év múlva mit látunk majd az Olimpián? Állítólag a rúdtáncnak, a bowlingnak, a sportmászásnak és a tíztáncnak komoly esélye van bekerülni. Bármelyik is lesz, a lényeg, hogy mi magyarok azokban is jók legyünk, úgy ahogy egy sportnemzethez illik.
#Fókusz##rtl#Sport#olimpia#volt#lovas#rúdtánc#galamb#f#furcsa#sportág#lövészet#távolugrás#fura#kötélhúzás

Címlapról ajánljuk