Fókusz

Zeneszerzők, a teljes ismeretlenség árnyékában

rtl.hurtl.hu

2011. augusztus 13. 19:42

Nem születtek volna meg a híres slágerek, ha ők nem lennének. Nem futott volna be sok énekes, ha nem írtak volna dalokat. Nekünk sem lenne minek örülnünk zenehallgatás közben, ha nem pattan ki a fejükből az a zsenialitás, ami miatt annyira szeretjük a zenét.

VASTAG TOMI: „Nem lehet titkunk egymás előtt”


Egy egész ország dúdolja a dalaikat, de nem ők szerezték őket. Íme, a zeneszerzők és szövegírók, akik a legnagyobb magyar slágereket írták – mégsem ismeri őket senki. Olyan háttéremberek ők, akikért nem rajonganak a nők, nem sikoltoznak a nézők és a postás se hoz vastag borítékot.

Azt, hogy Zámbó Jimmy szerelmes dalokat énekeljen Kaszás Péter találta ki. A zeneszerző saját érzéseit, álmait és emlékeit írta bele a nótákba, amiket Jimmy óriási átéléssel adott elő. Az egykori basszusgitáros Kaszás úr más énekeseknek is írt slágereket: például Komár Lacinak, Aradszky Lászlónak, Balázs Palinak és Korda Györgynek is.

A Bonanza Banzai legnagyobb slágereit Hauber Zsolt írta. Először általában a dallamot írják meg, majd arra a szöveget. Ez így volt a Fresh együttesnél, a lányoknak szintén ő szerezte a zenét.

Horváth Attila a legismertebb magyar dalszövegíró. Charlie összes dalának mondanivalóját is ő vetette papírra.

Wolf Kati, „Szerelem miért múlsz” című száma már nemcsak itthon sláger, hanem lassan az egész világon. A dalt Rakonczai Viktor és Rácz Gergő írta. A VIP együttes egykori tagja szerint egy jó lemez megírása akár 1 évig eltarthat. Mivel személyre kell szabni, mint egy ruhát. Ezért jó, ha nem az énekes a szerző, hanem egy külső ember.

Vastag Tamás és Rakonczai Viktor még sosem dolgoztak együtt – eddig. Hogy mit fognak majd csinálni, még nekünk sem mondták el. Azt azonban elárulták, hogy a legnagyobb felelősség mindig a dalok szerzőié. Ha rossz a szám, lehet bármilyen jó az énekes, kevés az esély a sikerre.

Nézze meg a Fókusz Plusz riportját!


#Fókusz#zene#dal#sláger#író#rakonczai viktor#plusz#vastag tomi#szöveg#szövegíró#ismeretlen

Címlapról ajánljuk