EUEurópa

Az Integritás Hatóság fogatlan oroszlán az intézmény elnöke szerint

rtl.hurtl.hu

2024. április 19. 13:50

Biró Ferenc szerint az uniós pénzügyi támogatások felhasználásának ellenőrzésére létrehozott Integritás Hatóság nincs felvértezve a hatékony működéshez szükséges jogkörökkel.

Az Integritás Hatóság (IH) elnöke, Biró Ferenc szerint a hatóság jelenleg nem képes hatékonyan ellátni feladatát. Az IH-t az uniós pénzügyi támogatások szabálytalan felhasználásának feltárására, megelőzésére és kivizsgálására hozták létre. A Népszava cikke szerint Biró csütörtökön, egy Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy az IH hiányosan van felvértezve az effektív működéshez és a magas szintű korrupció felderítéséhez szükséges hatáskörökkel.

Ennek fényében javaslatot tettek jogszabályi változtatásokra, hogy kibővüljenek a hatóság jogosultságai, kötelezővé váljanak a vizsgálataikat követő ajánlások, valamint hogy hozzáférjenek a releváns adatbázisokhoz. Már korábban, márciusban is kérték a jogkörök bővítését, és panaszkodtak az állami szervezetekkel való együttműködés hiányosságaira.

A lap cikke emlékeztet, hogy az Európai Bizottság nyomására létrehozott Integritás Hatóság hatáskörének növelése az egyik feltétele annak, hogy Magyarország hozzáférjen a jelenleg még zárolt uniós támogatásokhoz. Biró Ferenc egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az IH azonos információkat oszt meg a kormánnyal és Brüsszellel, de ha külön megkérdezik őket, akkor válaszolnak.

Biró szerint a hatóságra szükség lesz akkor is, ha Magyarország teljesíti a pénzek feloldásához kötött valamennyi feltételt. Céljuk, hogy hozzájáruljanak a kultúraváltáshoz, hogy természetes legyen az elszámoltathatóság és a transzparencia, valamint hogy még csak a szándék se legyen szabálytalanságok elkövetésére.

Nyitókép: Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Európa#integritás hatóság#Biró Ferenc#feladat

Címlapról ajánljuk