EUEurópa

Konczok, Gönczök, Bárándyk – nepo babyk a magyar és az európai politikában

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2024. február 20. 5:09

Európában és itthon egyaránt van példa arra, hogy ismert politikusok gyerekei is sokra viszik a közéletben. Hollywoodban nepo babynek nevezik azokat a sztárokat, akiknek a szüleik is hírességek voltak – ez magában hordozza a feltételezést, hogy a családi hátszél miatt futottak be, pedig saját tehetségüknek is köszönhetik a sikert. Nincs ez másként a politikában sem, ahol nepotizmusra és a szülők árnyékában szorgalommal felépített karrierekre is bőven látunk példát.

Egy évvel ezelőtt írtunk Hollywood nepo babyjeiről, azokról a hírességekről, akiknél felmerül a gyanú, hogy könnyebb volt befutniuk másoknál, mert a vezetéknevük nem csengett ismeretlenül a szakmában. Bár tény, hogy Michael Douglas, Jane Fonda vagy Jamie Lee Curtis szülei világhírű, sikeres színészek voltak, nehéz lenne azt mondani, hogy ők nem saját jogon lettek világhírű, sikeres színészek. Ma viszont úgy tűnik, mintha egyre több befutott zenész, színész, filmes gyereke bukkanna fel a vásznon és a képernyőn – említhetjük például Colin Hankset, Lily Rose-Deppet, Zoë Kravitzet, vagy Maya Hawke-t, mint akiknek aligha fájt a fejük amiatt, hogy honnan szerezzenek ajánlólevelet.

A jelenség a politikában sem ismeretlen. Januárban lemondott európai parlamenti képviselői mandátumáról Helmut Geuking, egy jóformán ismeretlen, az Európai Néppárt frakciójához tartozó német mikropárt politikusa. A helyét nem más foglalta el az EP-ben, mint fia, Niels Geuking. A mikropártot, amely a szavazatok 0,7 százalékával jutott be az EP-be (Németországban nincs bejutási küszöb), úgy hívják, hogy

Családi Párt,

az ifjabb Geuking pedig apja után, a második helyen szerepelt a párt EP-listáján.

Az eset kapcsán a Politico megemlíti, hogy Belgiumban már XIX. századi szintre ért az „örökösök” aránya a törvényhozásban, a parlamenti képviselők több mint tizedének valamely szülője is politikus volt. A portál híres példákat is felsorolt az európai politika dinasztiáit illetően:

  • Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Louis Michel fia. Louis Michel Belgium külügyminisztere, uniós biztos és EP-képviselő volt. Karrierje elején az ifjabb Michel küzdött azzal, hogy mindig az apjához hasonlították, az idősebbek még most is le fils-ként, azaz a fiúként emlegetik. Aztán a legfiatalabb belga miniszterelnökként szerzett hírnevet magának, majd elfoglalta az Európai Tanács elnöki székét. Van egy öccse is, Mathieu, aki államtitkár a belga szövetségi kormányban.
  • Kaja Kallas észt miniszterelnök az egykori kormányfő, külügyminiszter és államfőjelölt Siim Kallas lánya. Több mint egy évtizedet töltött az Európai Bizottságban, utoljára alelnökként és közlekedési biztosként. Ismert arról, hogy keményen kiáll Oroszország ellen: már jóval a háború előtt szankciókat szorgalmazott, és körözik is Oroszországban. Gyakran emlegeti, hogy édesanyját csecsemőként Szibériába deportálták. Dédnagyapja, Eduard Alver Észtország függetlenségéért harcolt a szovjetek ellen.
  • Marine Le Pen az apjától, Jean-Marie Le Pentől vette át a szélsőjobboldali Nemzeti Front (ma Nemzeti Tömörülés) vezetését, majd igyekezett a pártot megtisztítani apja antiszemita-rasszista örökségétől, olyannyira, hogy személyesen kezdeményezte a kizárását.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Thorvald Stoltenberg, az ismert norvég diplomata és korábbi védelmi miniszter, valamint Karin Heiberg államtitkár fia. Néhai nagynénje, Marianne Heiberg az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének jeruzsálemi kirendeltségét igazgatta, és megházasodott Johan Jørgen Holst norvég külügyminiszterrel, akinek fontos szerepe volt a közel-keleti békefolyamatban. NATO-főtitkársága előtt Jens Stoltenberg Norvégia ipari és pénzügyminisztere, majd miniszterelnöke volt.
  • Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök aligha származhatna befolyásosabb politikusdinasztiából. Apja, Konsztandínosz Micotákisz az 1990-es években volt miniszterelnök, dédnagybátyja pedig nem más, mint Elefthériosz Venizélosz, a görög felszabadítási mozgalom egyik vezetője, a XX. század elején hosszabb ideig miniszterelnök. Kiriákosz Micotákisz testvére, Dora Bakojannisz külügyminiszter, kulturális miniszter és Athén első női polgármestere volt, az ő fia, Kosztasz pedig ugyancsak volt Athén polgármestere.
  • Alexander De Croo belga miniszterelnöknek is a génjeiben van a politika: apja, Herman De Croo majdnem fél évszázadon át volt parlamenti képviselő, és oktatásért, közlekedésért és külkereskedelemért felelős miniszter is volt, mígnem 2019-ben visszavonult a politikától. Alexander De Croo 2009-ben nyergelt át a magánszférából a politikába, tapasztalat nélkül választották meg a flamand liberális Open VLD párt elnökévé. Később fejlesztésért és digitális átállásért felelős miniszter lett, 2020-ban pedig hétpárti koalíció élén kormányfő.
  • Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök apja, Kornel Morawiecki a lengyel Harcoló Szolidaritás mozgalom, a Szolidaritás radikális ágának alapítója és vezetője, később a lengyel alsóház, a Szejm tagja volt. Az ifjabb Morawiecki egy bankot vezetett, mielőtt fejlesztési miniszter lett 2015-ben, majd pénzügyminiszter is volt, 2017-től pedig egészen a Jog és Igazságosság Párt tavalyi bukásáig kormányfő.
  • Ifjabb Václav Klaus cseh parlamenti képviselő 2021-ben, több évtizedes politikai múlttal a háta mögött vonult vissza a közélettől. Apja, idősebb Václav Klaus két cikluson át volt cseh államfő. Mindkettejük politikája a nemzeti konzervativizmust ötvözte a gazdasági liberalizmussal, és mindketten a Polgári Demokrata Párt tagjai voltak, amelynek társalapítója az idősebb Klaus. Az ifjabb Klaust 2019-ben kizárták a pártból, mert olyan kijelentéseket tett, hogy nem szavazna a saját pártjára, majd Orbán-rajongóként szélsőjobboldali, euroszkeptikus pártot hozott létre.
  • Monika Hohlmeier, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke, az Európai Néppárt német politikusa Franz Josef Strauss lánya. Monika Hohlmeier a bajor kormány oktatási és kulturális minisztere volt 2005-ig, 2009-ben pedig bekerült az Európai Parlamentbe. Apja védelmi miniszter volt Konrad Adenauer kancellársága idején, de lemondásra kényszerült egy botrányt követően: a Spiegel hetilap két újságírója ellen nyomozás indult árulás gyanújával, mert Németország védelmi képességeiről írtak cikket.

Természetesen a magyar politikában is vannak ismert példák arra, hogy a közéleti szerepvállalás öröklődhet.

Koncz Zsófia, Koncz Ferenc

2020-ban hatvanévesen tragikus balesetet szenvedett Koncz Ferenc, Borsod megyei fideszes országgyűlési képviselő. A baleset okozójaként Legyesbénye független polgármesterét ítélték el, aki autójával befordult a motorján szabályosan közlekedő Koncz Ferenc elé.


Lánya, Koncz Zsófia 2005-ben a szerencsi Fidelitas alapítójaként kezdett politizálni, a 2010-es években a Földművelésügyi Minisztériumban, a Miniszterelnökségen, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozott, 2017 és 2020 között pedig Magyarország washingtoni nagykövetségén volt külpolitikai ügyekért felelős diplomata. Mindössze harmincéves volt, amikor az apja halála miatt kiírt időközi választáson őt indította a Fidesz, és meg is nyerte az időközi, majd 2022-ben a rendes választást. Jelenleg az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Pásztor Bálint, Pásztor István

Pásztor István tavaly bekövetkezett haláláig vezette a legnagyobb vajdasági magyar pártot, a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ). A Fidesszel szövetséges VMSZ-re politikai ellenfelei a Pásztor család vállalkozásaként tekintettek, Pásztor István halála után pedig a párt azt írta közleményében, hogy Pásztor Bálintban „látja annak biztosítékát, hogy folytathassa a megkezdett munkát, hogy tovább tudja vinni azt a hatalmas politikai örökséget, amelyet Pásztor István hagyott rájuk”. Pásztor Bálint jelenleg megbízott elnökként vezeti a VMSZ-t, de senki nem kételkedik abban, hogy a márciusi tisztújító közgyűlésen meg fogják választani.

Kik a magyar politika nepo baby-jei?
Pásztor István középen, balról Pásztor Bálint. Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Göncz Kinga, Göncz Árpád

A néhai köztársasági elnök, Göncz Árpád lánya 11 éves volt, amikor apját a forradalom után, a Bibó-perben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Miután amnesztiával szabadult, Göncz Árpád író és műfordító lett, 1988-ban pedig alapítója a Szabad Demokraták Szövetségének. 1990-ben államfővé választották, a tisztséget két cikluson át, 2000-ig töltötte be.

Göncz Kinga pszichiáterként és az ELTE Szociálpolitikai Tanszékének adjunktusaként is dolgozott, 2002-ben pedig a Medgyessy-kormány Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumának politikai államtitkára lett. 2004-ben Gyurcsány Ferenc ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszterré, 2006-ban külügyminiszterré nevezte ki. 2009-től 2014-ig európai parlamenti képviselő volt.

Göncz Kinga fia, Benedek Márton az Együtt alapítója volt, de a 2014-es összefogás miatt kilépett a pártból, 2016-ban pedig a Momentumban bukkant fel.

Bárándy Péter, Bárándy Gergely

Bárándy Péter ügyvéd 1992-ben Palotás János Köztársaság Pártjában kezdett politizálni. A párt 1996-os megszűnésétől 2002-ig nem vett részt a politikában, akkor igazságügyi miniszter lett a 2004-es kormányfőváltásig. Bár felmerült a neve az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként, minisztersége óta politikai tisztsége nem volt, de foglalkozott politikával: például 2021-ben Lengyel Lászlóval, Fleck Zoltánnal és Vörös Imrével közzétettek egy cikket a Népszavában, amiben azt fejtegették, hogy egy kormányváltás után egyszerű többséggel el lehetne törölni az Alaptörvényt. A Kúria elnöke az Index szerint e cikk nyomán beszélt „alkotmányos puccsról”, az Alkotmánybíróság elnöke pedig „a társadalmi rendet fenyegető megnyilvánulások” közé sorolta az előző országgyűlési választást megelőző évben megjelent írást.

Bárándy Gergely édesapja és nagyapja, Bárándy György nyomdokain szintén ügyvéd lett, 2003-ban pedig belépett az MSZP-be. 2006-ban listáról jutott be a parlamentbe, 2010-ben egyéniben indult, de visszalépett az LMP-s Várnai László javára. Listáról azonban megint bejutott, és 2018-ig képviselő volt, az az évi választás előtt azonban jelezte, hogy nem indul újra, és párttisztségéről is lemond, mert vállalhatatlanná vált számára a folytatás, és visszatért az ügyvédi pályafutásához.

Jeneiné Rubovszky Csilla, Rubovszky György

A KDNP alapító tagja, Rubovszky György 1994-től 2017-ben bekövetkezett haláláig tagja volt a Parlamentnek. 2016-ban egy furcsa – és a mai politikai helyzetben különösen érdekes – elszólással hívta fel magára a figyelmet a parlament igazságügyi bizottságának elnökeként. Az akkor épp nem propagandaüzemmódban működő Hír TV bekapcsolt kamerája előtt arról beszélt Áder Jánossal kapcsolatban, hogy „nem létezik, hogy újraválasszák, a Viktor nem engedi”.


Lánya, Jeneiné Rubovszky Csilla 1998 óta önkormányzati képviselő, 2006 óta alpolgármester az V. kerületben. 2015-ben idősügyi miniszteri biztossá nevezték ki, de felmerült, hogy jogellenesen, mert az önkormányzati képviselőség összeférhetetlen a kormányzati tisztséggel. A fejlesztési tárca azonban arra hivatkozott, hogy „tudományos tevékenységet végez”, így a törvény szerint mentesül az összeférhetetlenség alól. 2015-ben kiderült, hogy édesapját a V. kerületi önkormányzat külsős fizetett szakértőként alkalmazta, de ezt nem tüntette fel külön tételként a parlamenti vagyonnyilatkozatában.

Szatmáry Kristóf, Szatmáryné Jähl Angéla

Szatmáryné Jähl Angéláról tíz éve úgy írt az Index, mint aki „egyszerű zöldségesből” lett „az egyik leggazdagabb budapesti képviselővé”. Az akkori cikk szerint a család először a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában szerzett fontos pozíciókat: Szatmáryné Jähl Angela a kereskedelmi tagozat elnöke, fia, Szatmáry Kristóf pedig a kamara elnöke lett. Az anya szerint teljesen természetes, hogy gyermekei, akik a kereskedelemben nőttek fel, szintén aktívan érdeklődnek a vállalkozói érdekvédelem iránt.

Szatmáryné Jähl Angéla Fidesz-színekben a fővárosi közgyűlésbe is bejutott, Szatmáry Kristóf pedig 2006 óta a párt országgyűlési képviselője, aki államtitkár is volt.

Nyitókép: Disney Junior via Getty Images

#Európa#nepo baby#politika#politikusok#öröklés#nepotizmus#ma

Címlapról ajánljuk