EUEurópa

Vajon mire gondolt Orbán Viktorral kapcsolatban a híres oxfordi professzor?

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 15:27

Az Action for Democracy-ben is szerepet vállaló Timothy Garton Ash képet elemzett, hogy kiderítse: ki is hozza a döntéseket igazából Brüsszelben?

Szinte az egész európai nyilvánosság azon pörög csütörtökön, hogy az EU sikeresen megszavazta az Ukrájnának szóló ötven milliárd eurós segélyt, amelyet korábbi fenyegetései ellenére mégsem szavazott meg Orbán Viktor: a magyar miniszterelnököt a hírek szerint a szavazás előtt egy szűk körű tárgyaláson győzhette meg Olaf Scholz, Ursula von der Leyen, valamint Emmanuel Macron.

Az rtl.hu által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy Orbánnak biztosan felajánlottak valamit cserébe az európai vezetők a vétótól való tartózkodásért. Timothy Garton Ash oxfordi történészprofesszor, aki tagja a magyar ellenzéknek 2022-ben (a kormánypárti sajtó szerint lehet, hogy törvényellenesen) besegítő Action for Democracy tanácsadótestületének is, pedig a Twitteren kérdezte meg a találkozóról készült fotó alapján:

Ki is diktált itt igazából?

A professzor azt írta: „Szóval ki is diktál itt igazából? Jó hírek érkeztek az ukrajnai 50 milliárdról, azonban úgy látom, hogy az ültetés és a testbeszéd eléggé árulkodó…” Odáig nem merészkednénk, hogy elkezdjük fejtegetni Timothy Garton Ash szavait, de talán majd olvasóink kitalálják, mit is akart ezzel üzenni.


Nyitókép: Marcos Brindicci / Getty Images

#Európa#timothy garton ash#orbán viktor#oxford#professzor#action for democracy#brüsszel#ukrajna#segély#fotó

Címlapról ajánljuk