EUEurópa

Nem lehet majd kényszermunkával előállított terméket forgalmazni az EU-ban

rtl.hurtl.hu

2024. január 30. 17:38

A javaslat szerint ha megalapozottan feltételezhető, hogy egy adott terméket kényszermunkával állították elő, akkor a hatóságoknak vizsgálatot kell indítaniuk.

Az Európai Unió tagállamai pár napja elfogadták álláspontjukat a kényszermunkával előállított termékek uniós piacon belüli tilalmáról szóló rendeletről – adta hírül az EUrologus.

Mint írják, néhány pontosítástól eltekintve a kormányok egyetértettek az Európai Bizottság által javasolt irányvonallal. A szöveget azzal egészítették ki, hogy a rendelet hatálya alá vonták a távértékesítés útján kínált termékeket is, valamint előirányozzák egy, a kényszermunkával kapcsolatos portál létrehozását. A javaslat egyebek mellett a következőket tartalmazza:

  • megtiltja a kényszermunkával előállított termékek forgalmazását az EU-ban, illetve az unióból harmadik országokba történő kivitelét;
  • ha megalapozottan feltételezhető, hogy egy adott terméket kényszermunkával állították elő, a hatóságoknak vizsgálatot kell indítaniuk;
  • ha az illetékes hatóságok megállapítják, hogy kényszermunkát alkalmaztak a vállalatok, elrendelik az érintett termék piacról való kivonását;
  • a cégeket kötelezik az érintett termék ártalmatlanítására, a vámhatóságok pedig az uniós határokon felügyelik a tiltott termékek kivitelére vagy behozatalára vonatkozó tilalom végrehajtását.

A rendelet a kis- és középvállalkozásokat is érinti. A végleges határozat kidolgozásáért, azaz egy adott termék betiltásáért a Bizottság felel majd, a cél szerint a jogszabály szövegét hónapokon belül véglegesítik.

Ezt a borzalmas bűncselekményt fel kell számolni, és ehhez első lépésként el kell lehetetleníteni a munkavállalókat kizsákmányoló vállalatok üzleti modelljét. Ezzel a rendelettel biztosítani akarjuk, hogy termékeiknek ne legyen helyük az Unió egységes piacán, készüljenek azok akár Európában, akár azon kívül

– kommentálta a tagországok döntését a soros elnökség nevében Pierre-Yves Dermagne belga miniszterelnök-helyettes.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint 27,6 millió ember végez szerte a világon kényszermunkát számos iparágban, szinte minden kontinensen. A kényszermunka túlnyomó része a magánszektorban történik, de hatóságok is alkalmaznak ilyesmit. 

Nyitókép: illusztráció – Getty Images

 

#Európa#kényszermunka#betiltás#európai unió#európai bizottság#rabszolgamunka

Címlapról ajánljuk