EUEurópa

Az EU-ban idén először több a megújulókból, mint az oroszoktól származó energia

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 18:10

Az unió hosszú távú célja, hogy teljesen felszámolja az orosz energiafüggést.

Az idei lesz az első olyan év az Európai Unió történetében, amelyben a szélerőművekkel és napkollektorokkal előállított energia mennyisége meghaladja az Oroszországból importáltét, mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden a davosi világgazdasági fórumon az MTI tudósítása szerint.

Von der Leyen jelentős előrelépést lát az európai energiarendszer orosz gázimporttól való leválasztásában.

 2021-ben, az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása előtt az unióban felhasznált minden ötödik energiaegység származott orosz importból, tavaly már csak minden huszadik.

Felidézte, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint a megújuló energiaforrások kapacitásának növekedése 2023-ban újabb rekordszintet ért el az Európai Unióban, miközben az energiafelhasználás hatékonysága is csaknem 5 százalékkal nőtt. Az unió tavaly első ízben több villamosáramot állított elő szél- és napenergiából, mint földgázból.

Az ukrajnai háború okozta válság ugyan lefékezte az európai gazdaság lendületét, de a gazdasági összeomlástól való félelmek szerinte alaptalannak bizonyultak. Arról is beszélt: az energiaárak az utóbbi időszakban csökkentek, és alacsonyak maradtak a legutóbbi, január eleji hideghullám idején is, a gáztározók töltöttségi szintje pedig megfelelő.

Nyitókép: Getty Images

#Európa#energia#oroszország#eu#gáz#zöld#megújuló energia#ursula von der leyen#davos

Címlapról ajánljuk