EUEurópa

Bolgár miniszterelnök: A magyar kormány zsaroláshoz folyamodott, hogy olcsóbban juthasson orosz gázhoz

Mohos MátéMohos Máté

2023. december 14. 15:47

Azzal fenyegették Bulgáriát Nikolaj Denkov miniszterelnök szerint, hogy megvétózzák a schengeni csatlakozást.

Töröljétek el az orosz gázra kivetett adót, vagy megvétózzuk a schengeni csatlakozásotokat – Nikolaj Denkov bolgár külügyminiszter szerint ezzel zsarolta őt a magyar kormány, írja az EurActiv. A miniszterelnök a hamarosan kezdődő EU-csúcs előtti sajtótájékoztatóján árulta el ezt.

A politikust arról kérdezték az Ukrajna támogatásáról szóló csúcs előtt, hogy miért törölte el Bulgária az új adóját, amelyet az országon keresztülfolyó orosz gázra vetett ki. Bulgáriába az invázió óta nem szállítanak gázt az oroszok, ám Magyarországra, Szerbiába és Észak-Macedóniába továbbra is rajtuk keresztül érkezik a gáz.

Csak hogy meglegyen: Magyarország hivatalos, habár alacsony szintű üzenetet küldött nekünk. Ha nem töröljük a gázdíjat, megvétózzák Schengent. Szóval úgy döntöttünk, hogy nincs szükség arra, hogy akadályokat generáljunk

– mondta.

A lapnak diplomáciai források azt mondták, hogy a magyar üzenetet egy múlt heti nagyköveti szintű megbeszélésen adták át. Egy anonimitást kérő uniós diplomata arról beszélt, hogy az Orbán-kormány ebben az esetben és Ukrajnával kapcsolatban is „iráni stílusú” zsarolást alkalmaz.

Az adó emelését Bulgária októberben jelentette be, Szerbia és Magyarország tiltakozására. Ekkor a két ország vezetői arról beszéltek, hogy emiatt húsz százalékkal lenne drágább a gáz, a bolgár álláspont pedig az volt, hogy a Gazpromnak kellene kifizetnie az extra költséget. Az adó megszüntetését december 11-én, hétfőn jelentette be a kormány.

Nyitókép: Fabian Sommer / picture alliance / Jean Catuffe / Getty Images

#Európa#schengen#bulgária#zsarolás#orbán viktor#orosz gáz#csatlakozás#vétó

Címlapról ajánljuk