EUEurópa

Figyelmeztet az EU: nagy a terrortámadások kockázata karácsonykor az unióban

rtl.hurtl.hu

2023. december 5. 16:27

A társadalom nagyon polarizált, az Izrael-Hamász háború pedig épp zajlik, foglalta össze a helyzetet Ylva Johansson biztos.

Hatalmas a terrortámadások veszélye az Európai Unióban a következő ünnepi szezonban –figyelmeztetett Ylva Johansson belügyi biztos. A BBC szerint arról beszélt: a társadalom polarizációja, és az Izrael-Hamász háború által kiváltott indulatok miatt megemelkedett az erőszak kockázata.

Johansson hozzátette, hogy a párizsi késes támadás után az EU még 30 millió eurót szabadított fel biztonsági intézkedések elvégzésére. Az EU-hoz hasonló figyelmeztetést tett Nancy Faeser német belügyminiszter.

Ő arról is beszélt: az EU-nak oda kell figyelnie a fenyegetésekre és a propagandára, mivel „magas a kockázata az erőszakos iszlamista tettesek további radikalizációjának”. Az országban múlt héten tartóztattak le két gyereket, amiért támadást szerveztek Leverkusen város karácsonyi vásárában. A német hatóságok arról is beszéltek, hogy a Hamász szimpatizánsai nemcsak karácsonykor, hanem a jövőbeli sporteseményeken, péládul a párizsi olimpián, vagy a 2024-es foci Eb-n is tervezhetnek támadásokat.

Nyitókép: Zavargások tavaly december 24-én Párizsban. Fotó: Ameer Alhalbi / Anadolu Agency via Getty Images

#Európa#figyelmeztetés#ylva johansson#terrorizmus#támadás#izrael#Hamász#háború#karácsony#veszély

Címlapról ajánljuk