EUEurópa

Erasmus-ügy: három hónap haladékot kért a kormány, saját csereprogramot indítanak

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 17:35

Lejárt a határideje az új Erasmus-szerződések megkötésének, ezért az Orbán-kormány három hónap türelmi időt kért Brüsszeltől. A kormány saját csereprogramot indít az uniós programokból kizárt modellváltó egyetemeknek.

November 23-án lejárt az új Erasmus-szerződések megkötésének határideje. A magyar kormány ezért a határidő meghosszabbítását, egészen pontosan három hónap türelmi időt kért arra hivatkozva, hogy nem kapott még visszajelzést a bizottságtól a javaslataira – árulta el Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az InfoRádióban.

Mint arról többször is beszámoltunk, az EB szerint veszélyt jelent az uniós források elköltésére az, hogy az modellváltó egyetemek kuratóriumaiban több kormányzati politikus is ül, ezért zárták ki az így működő magyar intézvényeket az Erasmus+ és a Horizon Europe programokból. 


A kormány friss tervei szerint, ha megegyezés lesz, akkor az Erasmus-megállapodások a február végéig kitolt határidőben még megköthetők lennének, és ezzel a kizárt egyetemek sem maradnának le jövő ősztől a programról. Hankó Balázs emellett bejelentette:

saját programot indítanak az Erasmusból kizárt modellváltó egyetemek számára.

Mint közölte, a Tempus Közalapítvány kuratóriuma egy új nemzetköziesítési program alapelveit és koncepcióját fogadta el, amely jövőre indul, és 10 milliárd forintos keretből gazdálkodik. A program mintegy 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak biztosít csereprogramban való részvételt, és első körben a modellváltó egyetemekre terjed ki.

A diákok jövő márciusban pályázhatnak az egyetemeiknél, ha ősztől részt akarnak venni a csereprogramokban, amelyben Hankó szerint „Európán kívüli egyetemi desztinációk is lesznek”. Az államtitkár ugyanakkor leszögezte:

nem az Erasmus pótlására indul az új pályázat.

Továbbra is zárva az uniós pénzcsap

Navracsics Tibor területfejlesztési és az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter szeptember elején még bizakodó volt. „Zökkenőmentesen tudunk átmenni az Erasmus új finanszírozási időszakába, a hallgatók meg sem fogják érezni. 2024 július végéig biztosítva van az Erasmus finanszírozása. A célunk, hogy ‘24 szeptemberétől is biztosítva legyen” – mondta akkor a miniszter.

Az uniós pénzek továbbra sem jönnek Magyarországra. A bizottság nem hajlandó tárgyalni a magyar kormánnyal a támogatásokért cserébe elvárt reformokról, hanem továbbra is a feltételek teljesítését várja. Gulyás Gergely miniszter nemrégiben azt mondta: Brüsszel zsarolni próbálja Magyarországot. A témában korábban az RTL Híradója is készített riportot:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Európa#európai bizottság#erasmus#Erasmus program#modellváltás#egyetemek#cserediák program#kormány

Címlapról ajánljuk