EUEurópa

A budapesti nők 11 évvel tovább élnek, mint az észak-magyarországi férfiak, de hol élnek a legtovább az Európai Unióban?

Nagy MartinNagy Martin

2023. november 15. 9:25

A budapesti nők 11 évvel tovább élnek, mint az észak-magyarországi férfiak – ez derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának régiókra bontott adataiból. Ausztriában hét, Szlovéniában hat évvel magasabb a várható élettartam, mint Magyarországon, de még a horvátok is szűk 2 és fél esztendővel többet remélhetnek. A legfrissebb, 2021-es adatok alapján megnéztük, hol élnek a legtovább az emberek az Európai Unió tagállamai közül. 

80,1 év volt az európai uniós állampolgárok születéskor várható átlagos élettartama 2021-ben. Azonban jókora különbségeket vannak a tagországok, sőt azokon belül az egyes régiók és a nemek között is: több mint egy évtizeddel tovább él egy budapesti nő, mint egy észak-magyarországi férfi – derül ki az Eurostat múlt héten publikált összesítéséből.

Hol élnek a legtovább Európában?

A születéskor várható élettartam egy demográfiai mutató, amely kifejezi, hogy az újszülöttek az adott év halandósági viszonyai mellett átlagosan hány életévet remélhetnek, így fontos indikátora az egyes országok, régiók vagy társadalmak jólétének.

Az európai uniós statisztikai hivatal a legfrissebb, 2021-es adatai alapján azt írja, hogy az elmúlt évtizedben a várható élettartam az EU-ban viszonylag egyenletes ütemben nőtt, egészen 2019-ig, amikor 81,3 év volt. A rákövetkező évben azonban jött a koronavírus-világjárvány, ami akkora ütést vitt be az egészségügyi ellátórendszereknek, hogy megtört hosszú ideje tartó emelkedés a kontinensen.

2020-ban csökkenésnek indult a születéskor várható átlagos élettartam az Európai Unióban, 2021-re pedig már egy bő esztendővel, 80,1 évre esett vissza.

 

Ahogy a fenti térképen is látható, az uniós országok közül Bulgáriában volt a legkisebb a születéskor várható élettartam, mindössze 71,4 év. Az is kiderült, hogy Magyarország is a sereghajtók táborát erősíti: egy átlag magyar 74,3 évig él, ami nagyon messze van az EU-s átlagtól, sőt szinte minden szomszédunk jobban áll ezen a téren.

Ausztriában hét, Szlovéniában hat évvel magasabb a várható élettartam, de még a horvátok is szűk 2 és fél esztendővel többet remélhetnek.

Szlovákiában már ennél jóval kisebb különbséget mértek (74,6 év), Romániában pedig másfél évvel alacsonyabb, mint nálunk. Az EU-s országok közt a születéskor várható élettartam Spanyolországban volt a legmagasabb (83,3 év), majd Svédországban (83,1 év), a harmadik helyen pedig holtversenyben Olaszország és Luxemburg áll 82,7 esztendővel.  

Minden tagállamban tovább élnek a nők

A nemek között is jelentős különbségeket regisztráltak. Az európai nők várható élettartama 82,9 év volt 2021-ben, ami 5,7 évvel több, mint a férfiaké, akik átlagosan 77,2 évig élnek. Az adatok szerint nincs olyan EU-s tagállam, de még régió se, ahol a nők előbb halnak meg, mint a férfiak. 

A legnagyobb szakadék a nemek között tagállami szinten Lettországban van, ahol a nők 9,8 évvel tovább élnek, mint a férfiak (68,2 év). A számok legjobban a francia Mayotte régióban közelítenek egymáshoz: itt a nők várható élettartama mindössze 2,3 évvel több a férfiakénál.

A legmagasabb érték a nőknél a spanyolországi Madrid tartományában volt (88,2 év), amelyet öt másik spanyol régió követ: Navarra (87,6 év), Kasztília és León (87,5 év), Kantábria (87,1 év), valamint Galícia és Baszkföld (mindkettő 87 év). A férfiaknak ezzel szemben a legmagasabbat a Finnországhoz tartozó Aland-szigeteken mérték (82,8 év), majd ugyancsak Madridban és Navarrán (82,2 év), de még a stockholmi férfiak is meg tudják ünnepelni a nyolcvankettedik születésnapjukat.

A legalacsonyabb várható élettartamuk a bolgár Severozapaden régióban élő férfiaknak van egész Európában, mindössze 66,1 év.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ahogy Európában máshol, úgy Magyarországon is egy ideig szépen nőtt a lakosság várható élettartama, míg be nem köszöntött a pandémia. 2019-ben még 76,5 év volt a várható életkor, ez a szám azonban 2021-re bő két évvel csökkent. Ráadásul az sem mindegy, hogy az ország melyik területén lakik valaki: az adatok azt mutatják, hogy évekkel tovább él egy budapesti lakos.

 

Míg itthon a fővárosiak várható élettartama 76,7 év – ami a legmagasabb az országban –, addig például az Észak-Alföldön élőké lényegesen kevesebb, mindössze 73,1 év. Persze érdemes hozzátenni, hogy a fővárosban lakóké is alaposan lecsökkent: 2019-ben még 78,7 év volt, a koronavírus-járvány második évében azonban már kettővel kevesebb. A várható élettartam tekintetében a második helyen a nyugat-dunántúli régió áll (75,2 év), a harmadik pedig Pest megye (74,9 év).  

Az észak-magyarországiak bő 4 és fél évvel előbb meghalnak, mint a budapestiek.

Ebben a régióban egyébként már jó ideje a leglesújtóbbak a számok az egész országban. Az itt élő nők még jó eséllyel vehetnek tortát a 76. születésnapjukra, a férfiak viszont jóformán nyolc évvel korábban meghalnak – várható élettartamuk 68,3 év, a legalacsonyabb Magyarországon. A legmagasabb ezzel szemben

budapesti nőknek van (79,5 év), akik így tizenegy évvel tovább élhetnek, mint az észak-magyarországi férfiak.

60 éve nem volt arra példa, hogy csökkent a születéskor várható élettartam Magyarországon. Az RTL Híradónak korábban nyilatkozó biostatisztikus ráadásul azt mondta, hogy a pandémia lecsengése sem hozhatott számottevő javulást, ugyanis számításai szerint 2022-ben sem érte el a járvány előtti szintet.


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Európa#várható élettartam#várható életkor#európai unió#budapest#észak-magyarország#ma

Címlapról ajánljuk