EUEurópa

Cate Blanchett az Európai Parlamentben: Veszélyes mítosz, hogy minden menekült Európába tart

rtl.hurtl.hu

2023. november 8. 17:48

Az ENSZ jószolgálati nagykövete szerint a határok helyett a kiindulási országokat kell megerősíteni.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagyköveteként szólalt fel az Európai Parlamentben Cate Blanchett – írja az Eurológus. Az ismert ausztrál színésznő azt mondta, tanúja annak, hogy a háború, az üldöztetés milyen áldozatokat követel a menekültektől.

Mindenhol ártatlanok szenvednek és menekülnek

– mondta, arra kérve az EP-képviselőket, hogy

álljanak ki azon veszélyes mítosz ellen, hogy minden egyes menekült Európába tart.

Szerinte „csábító ezt új kihívásként beállítani és azt mondani, hogy az eltérő kultúrák, nyelvek aláássák a befogadók értékeit”. Mint mondta, senki sem állítja, hogy mindenki jogosult lehet a maradásra, de feltette a kérdést, hogy

vajon akik szögesdrótot és falakat építenek, azok találkoztak-e már a káros politikák emberi költségeivel?

Példaként említette a menedékkérők visszakényszerítését a menedékkérelem beadásának lehetősége nélkül, amit Magyarországnak is felrónak. Elmondta, sok menekülttáborban megfordult, ahol sokkos állapotban lévő emberekkel találkozott: nemcsak a nők és a gyerekek, hanem a médiában gyakran démonizált fiatal férfiak is traumatizált helyzetben vannak.

Cate Blanchett az EP-képviselőktől azt kérte, ne a határok megerősítésére összpontosítsanak: szerinte az Európai Unió példát mutathat felelősségvállalásból, ha a kiindulási országokat és az azokkal szomszédos országokat erősíti meg.

Mondják meg a választóknak, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országokból származik az országukat elhagyni kényszerülők 90 százaléka, szálljanak szembe a bűnbakképzéssel, ami sokszor csak erőszakot szül

– jelentette ki.

Nemrég az Oltári csajokban és az Apatigrisben is látott Csiby Gergely beszélt arról a Reggeliben, hogy milyen volt együtt forgatnia Cate Blanchett-tel.


Nyitókép: REUTERS/Yves Herman

#Európa#cate blanchett#európai parlament#ensz#menekültek

Címlapról ajánljuk