EUEurópa

Szijjártó Pétertől megkérdezték, hogy a magyarok vagy az oroszok érdekeit képviseli

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 9:24

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter összecsapott Szijjártó Péterrel az európai külügyminiszterek tanácskozásán. 

Hétfőn összeült az európai Külügyek Tanács, ahol az Európai Unió külügyminisztereinek lehetőségük volt arra, hogy kifejezzék nemtetszésüket amiatt, hogy Orbán Viktor találkozott Kínában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az Orbán-Putyin kézfogás nagy felháborodást okozott több európai tagállamban, az észt miniszterelnök például azt mondta annak kapcsán, hogy „nagyon, nagyon kellemetlen volt látni azokat a képeket”.


A Politico című lap két diplomatára hivatkozva közölte, hogy a tanácskozáson Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter emlegette fel a magyar kormány és Oroszország kapcsolatát. A miniszter Szijjártó Pétertől azt kérdezte meg a beszámoló szerint, hogy amikor Budapest követeléseket tesz az EU felé, akkor olyan dolgokat kér, amit a magyar kormány szeretne, „vagy azok a Kremltől érkeznek”. Szijjártó erre azzal vágott vissza, hogy Magyarországot nem utasítja senki sem – írta a Politico.

Landsbergis nem árulta el a Politicónak, hogy valóban ez hangzott-e el a tanácskozáson, de hozzátette, hogy nem lehet hallgatásba burkolózni Magyarországgal kapcsolatban.  

Közben az Európai Parlament figyelmeztette az Európai Bizottságot, hogy ne adja oda Magyarországnak a befagyasztott EU-s pénzeket – írta a Politico. Ezt azután tette a Parlament, hogy elterjedt a pletyka, hogy a Bizottság 13 milliárd eurót adna át, cserébe azért, hogy Orbán Viktor ne vétózza meg az Ukrajnának szánt EU-s segély.

Nyitókép:  Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter egy 2023 január 31-én tartott sajtótájékoztatón. Fotó:REUTERS/Ints Kalnins

 

#Európa#külügyek tanácsa#európai unió#eu#szijjártó péter#litvánia#külügyminiszter

Címlapról ajánljuk