EUEurópa

A Huawei az európai ombudsmanhoz fordult, de nem indul vizsgálat

rtl.hurtl.hu

2023. október 13. 21:19

A kínai vállalat azt kifogásolja, hogy „magas kockázatú beszállítóként” tartják számon az EU-ban.

Panaszt nyújtott be az európai ombudsman hivatalának a Huawei a múlt hónapban, miután Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos egy júniusi sajtótájékoztatón „magas kockázatú beszállítónak” minősítette a kínai céget és annak egyik kisebb versenytársát, a ZTE-t – írja a Politico.

A brüsszeli portállal a Huawei pénteken közölte: mélységesen ellenzi, és nem ért egyet az Európai Bizottság képviselőinek megjegyzéseivel, amelyek jogi alap nélkül nyilvánosan megneveznek és megszégyenítenek egy konkrét céget. A vállalat azt várja, hogy az Európai Bizottság vonja vissza a kifogásolt kijelentéseket.

Az európai ombudsman nem talált alapot arra, hogy vizsgálatot indítson a kifogásolt nyilatkozat miatt, de felkérte az Európai Bizottságot, hogy november 3-ig adjon választ a Huawei panaszára.

A sencseni vállalat az elmúlt években az 5G-berendezéseinek használatára vonatkozó korlátozások miatt küzdött. Ennek során Svédországban bírósági pert veszített az ország távközlési szabályzó hatósága ellen, nemrég pedig egy lisszaboni bíróságon nyújtott be keresetet a portugál kiberbiztonsági hatóság határozata ellen.

A Nyugat aggodalmainak középpontjában az áll, hogy a cégre a kínai kormány nyomást gyakorolhat, illetve eszközként használhatja fel, hogy kritikus adatokhoz férjen hozzá a nyugati országokban.

Nyitókép: REUTERS/Florence Lo

#Európa#huawei#kína#európai unió#thierry breton#ombudsman

Címlapról ajánljuk