EUEurópa

Tavaly jelentősen nőttek a hibák az uniós költségvetésből származó kiadásoknál

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 17:54

A becsült hibaszint nem csalást vagy pazarlást jelez.

Az Európai Számvevőszék friss éves jelentése szerint 2022-ben jelentősen nőttek a hibák az uniós költségvetésből származó kiadások elszámolásában.

Az uniós testület számvevői közleményükben arra is figyelmeztetnek: egyre nagyobb a kockázata annak, hogy további – például a koronavírus-járvány elleni fellépés és Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja által kiváltott – kifizetési igények miatt hiteleket kell felvenni.

A számvevők arra a következtetésre jutottak, hogy az unió 2022-es pénzügyi évre vonatkozó beszámolója megbízható és valós képet ad, és hogy a bevételi tranzakciók hibamentesnek tekinthetők – idézi a jelentést az MTI.

Az uniós költségvetésből származó 196 milliárd euró összegű kiadás esetében azonban jelentősen, a 2021-es 3 százalékról 4,2-re nőtt a hibaszint.

A számvevők úgy vélik, hogy a vizsgált kiadások kétharmada magas kockázatú. A jelentés szerint a kiadásoknál a szabályok és a támogathatósági kritériumok gyakran összetettek, ami növeli a hibák valószínűségét. A helyreállítási alapból folyósított 46,9 milliárd eurót szabályszerűségi problémák és a tagállami kontrollrendszerekben észlelt hiányosságok érintik.

A becsült hibaszint nem az esetleges csalás, gyenge hatékonyság vagy pazarlás mértékét jelzi, hanem azt, hogy mekkora a pénzösszeg, amelyet nem az uniós vagy nemzeti jogszabályoknak megfelelően használtak fel. 

A számvevők 14 csalásgyanús esetet is feltártak, ezeket jelentették az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF), amely eddig két vizsgálatot indított meg. Hat esetet az Európai Ügyészséghez (EPPO) is továbbítottak, ez utóbbi három vizsgálatot indított.

Nyitókép: Pixabay

#Európa#eu#európai számvevőszék#európai unió#kiadások#hiba#költségvetés#jelentés

Címlapról ajánljuk