Életünk története

A klimax tényleg az öregség kezdete?

rtl.hurtl.hu

2020. december 9. 14:02

Nem lehet az, hiszen akár 30-40 év is várhat még ránk. Gondolták volna, hogy a várható élettartam 30 évvel növekedett egy generáció ideje alatt? Az életkor hosszabbodásával az időszak, amit egy nő klimaxszal tölt, életének gyakorlatilag a harmadát teszi ki. Korábban tabutémának számított, ha mégis szóba került, kényelmetlen beszélgetéseket eredményezett. Az utóbbi években viszont változott a trend: egyre nyíltabban és szabadabban tudunk beszélni róla. Vágjunk is bele!

Az ötven az új harminc?

A 21. századi nő odafigyel a külsejére. Nem csoda, hiszen a közösségi oldalakról és a médiából záporoznak az üzenetek, hogy megnyerő külsővel sikeresebbek leszünk és jobban elfogad környezetünk. A drága krémek használatától kezdve a túlzásba vitt szoláriumozáson át a szépészeti beavatkozásokig számos dolgot megteszünk, hogy elrejtsük öregedésünket.

Bár fiatalabbnak szeretnénk mutatni magunkat, korunk természetes velejáróit nem tudjuk eltagadni. A klimaxot kísérő frusztráltság környezetünkre is nagy hatással van. A széles íven mozgó hangulatingadozások és testi-lelki változások mellett a legtöbben a nőiességük elvesztése miatt szoronganak.

 

Célunk az egyensúly megtartása

A változókor közepén járó nőnek nem könnyű, hiszen ilyenkor minden fáj és minden idegesítő lehet. 45 év felett megváltozik a női szervezet hormonszintjének jelentős ingadozása, komplex fizikai, lelki és mentális tünetekkel jár, egyénenként ez persze eltérő lehet. Később tovább csökken az ösztrogénszint, és a hormonháztartás egyensúlyának átalakulása miatt kialakuló változások fokozódnak. Alvási nehézségek, szorongás, hangulatingadozás és/vagy hőhullámok jelentkeznek. A 2005-ben lezárult Európai Menopauza Felmérés szerint - melyben 4201 nő vett részt – a nők 74 százaléka a leggyakoribb tüneteként a hőhullámot említi.

50 év körül érkezik a változókor, amit menopauzaként emlegetünk. Bár a hosszú hormonális átállási folyamatra vonatkozik, a menopauza konkrét időponthoz kötött. Az utolsó vérzést követő időszakot jelöli, amit egy éven belül nem követ újabb. Ezen időszak alatt a petefészek működése csökken, majd pedig teljesen megszűnik.

 

A követendő japán példa

A nyugati világban a változókor megítélése betegséghordozó időszakként jelent meg a nők gondolataiban. A japán nők ezzel szemben nem úgy tekintenek a változókorra mint kórállapotra, hanem természetes folyamatként élik azt meg. Amíg a nyugati kultúrában előnyben részesítünk mindent, ami tökéletes, a japán nők a Wabi-sabi életstílust követik. Ez annak elfogadása, hogy semmi sem állandó, hiszen minden átalakul. A változást az idő múlása határozza meg, amit a nyugati kultúrák egyre inkább elutasítanak: harcolunk minden változás ellen, úgy, ahogyan az öregség jelei ellen is. A Wabi-Sabi életstílus megköveteli, hogy elfogadjuk a változást, az átalakulást. Tökéletes ellentéte stresszes és féktelen életünknek, ami egyébként könnyen fordul a tökéletesség hajszolásába.

 

Bizony létezik férfiklimax is

A klimaxol kifejezést leggyakrabban nőkre mondjuk, de a férfiak sem kivételezettek. A fáradtság, a kedvetlenség, az ingerlékenység, valamint a szexuális élet zavarai mind életminőségrontó tünetek. A férfiak szervezete is formálódik, a tesztoszteron csökken. Ez jelentősen hat nem csak a közérzetre vagy a pocakosodásra, de a termékenységre is. Csökken a csábításra való hajlam, és ugyanannyi mozgás mellett jobban ragadnak a kilók.

 

Elengedhetetlen páros: sport és tápanyagpótlás

A klimax kialakulásának valószínűségét fokozhatja a stressz, a helytelen táplálkozás és az elhízás is. Élelmiszereink tápanyagtartalma az utóbbi 50 évben radikálisan lecsökkent, ezért a szervezet számára fontos anyagok bevitele pusztán étkezéssel nehezen valósítható meg. A rendszeres testmozgás mellett a távol-keleti gyógynövények is jótékony hatással lehetnek. Az illatos bazsarózsa például hozzájárul a menopauzás panaszok enyhítéséhez és az idegrendszer működéséhez. A Ginkgo biloba mint agyfényesítő vonult be a köztudatba, segíti a korral csökkenő memória és kognitív funkciók megőrzését. A számos pozitív egészségügyi hatásáról ismert ázsiai ginzeng a koncentrációt és a koordinációs képességet támogatja, továbbá segít megtartani a mentális egyensúlyt. Nagyszüleinknek bátran javasoljuk a bambuszt, ugyanis a csontok, ízületek egészségében van fontos szerepe.

 

Egymás mellett a teljesebb jövőért

A hosszú, kiegyensúlyozott élet elérésében kiemelt szerepet tölt be társunk. Nagy feladat hárul rájuk ebben az időszakban: a változások elfogadásához a nők és a férfiak részéről egyaránt megértés és türelem szükséges. Járai Márk és párja, Kira, évek óta nyitott kapcsolatban élnek. Sokszor próbára tették már a kapcsolatukat, de 21 év után az egyetlen dolog, amit biztosan tudnak: együtt szeretnének megöregedni és ezért mindent megtesznek.

A nők életének harmadik harmada egy másfajta élet. A negatív érvek után számos előnyt is felsorakoztathatunk a klimax mellett, hiszen a menopauza után már nincs menstruáció és nincs teherbe esés sem. Sőt, ideális esetben gyermekünk már kirepült a családi fészekből, így több időnk jut felszabadítani kreatív energiáinkat és olyan dolgokra vállalkozni, amik még bakancslistán szerepelnek életünkben.

A Goodwill Pharma gyógyszeripari vállalat nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. Számos készítményünk a minőségi életre fókuszál. Ezen belül is fontos szerepet kap a menopauza idején fenntartható minőségi élet. Szeretnénk, hogy hosszú, egészséges élet várjon ránk, ahogy Szent-Györgyinek, Nobel-díjas tudósunknak is megadatott. Így tudott még nagyon idős korában is jókedvében hátraszaltót ugrani a tengerbe.

 

Szakértő:

Dr. Kardos Mária

orvos, a Goodwill Pharma Kft. tulajdonosa

#Életünk története#klimax

Címlapról ajánljuk