Életmód

Sörcsapdák és akadálypályák – 6 tuti módszer a mindent felfaló meztelencsigák ellen

rtl.hurtl.hu

2024. április 27. 5:40

A meztelencsigák éjszakánként jelentős károkat tudnak okozni a kertben. Mutatunk pár trükköt, amivel megszabadulhat tőlük.

Sokan panaszkodnak arra az ország minden részén, hogy ellepték a meztelencsigák a kertet, és mindent megrágnak. Az utóbbi években ráadásul megjelentek az eddigieknél nagyobb testmérettel és étvággyal rendelkező, agresszíven terjedő spanyol csupaszcsigák (Arion vulgarisok) is, amelyek rövid idő alatt képesek bármelyik növényt felfalni.

Fontos időben cselekedni: a spanyol meztelencsiga hazai elterjedéséről készült korábbi felmérés szerint minden második házikertben jelen van, és az átala okozott kár akár évi 20 ezer forint terméskiesést is jelenthet. Mutatunk pár tippet és trükköt, amikkel felveheti a harcot a csúszómászó kártevők ellen.

Sörcsapdák és akadálypályák – 6 módszer a mindent felfaló meztelencsigák ellen
Arion vulgaris bevetésen – Fotó: Wikimedia Commons

Öntözési szokások

A csigák kedvelik a nedves, árnyékos helyeket, és az éjszakai órákban aktívak, amikor a növények leveleit, szárát és gyümölcsét eszik. Próbáljon meg kora reggel öntözni, hogy a talaj napközben kiszáradjon, így estére kevesebb csiga fog a kertjébe tévedni.  

Csigavadászat

Ez a legegyszerűbb, de a legfárasztóbb módja a meztelencsigák eltávolításának. Éjszaka, lámpával a kezében szedje össze az állatokat egy vödörbe, ne feledkezzen meg a gumikesztyű használatáról. Állatbarát megoldás lehet, ha dobozba gyűjti mindet, és kiviszi őket egy erdőszéli helyre vagy egy mezőre.

Sörcsapdák kihelyezése

A csigák nem vetik meg az alkoholt – a sört pedig kimondottan szeretik, nem tudnak ellenállni az illatának. Fogjon egy üres konzervdobozt vagy egy nagyobb edényt, töltse meg sörrel és tegye ki a kertbe éjszakára. Reggelre tele lesz sörbe fulladt meztelencsigákkal, ami bár nem fog szép látványt nyújtani, annál hatékonyabb megoldás lesz.

Indiai futókacsa

Az indiai futókacsa imádja a meztelencsigákat, nagyon ügyesen megtalálja ezeket a kártevőket, és elképesztő mennyiséget tud megenni belőlük. Rajtuk kívül persze más természetes ellenségei is akadnak a csigáknak, például a békák, a vakondok, a sünök és a gyíkok.

Akadálypályák építése

Fizikai akadályokkal is megnehezíthetjük a csigák bejutását az ágyásokba. A legelterjedtebb ilyen a tojáshéj, a műtrágya vagy akár a kávézacc, ezek valamelyikét szórjuk a védeni kívánt ágyás köré. 

Ezeket a növényeket ki nem állhatják

Számos növény van, amitől irtóznak a meztelencsigák. Érdemes sok begóniát, a feketeribizlit és a paradicsomot termeszteni, ezek segíthetnek távol tartani őket. A gazdaboltokban természetesen csigairtó szereket is lehet kapni, ám ezeket körültekintően kell használni, ugyanis más állatokra, sőt az emberre is veszélyt jelenthetnek.

Nyitókép (illusztráció): Unsplash

 

#Életmód#csiga#meztelencsiga#kertészet#kert

Címlapról ajánljuk