Életmód

Így pakold el a téli ruháidat, hogy ne menjenek tönkre

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 13:01

Most, hogy már áprilisban berobbant a nyár, sokan kapunk a fejünkhöz, hogy a téli ruhatárat el kellene pakolni, hogy legyen helye a tavaszi, nyári daraboknak. Mutatunk egy trükköt, amivel helytakarékosan tudsz pulóvert hajtogatni, és azt is pontokba szedtük, hogyan érdemes tárolni a téli darabokat, hogy ne essen bennük kár a következő szezonig.

Tisztán tedd el a ruhákat

Mielőtt elrakod a téli ruhákat, mindenképpen érdemes kimosni vagy kitisztíttatni azokat. Fontos, hogy csak a teljesen száraz ruhákat pakold el. Ha nem teljesen tisztán teszed el, a molyok előszeretettel fognak lakmározni a szöveteken – számol be róla a goodhousekeeping.com.

A hajtogatós trükk, amivel helyet spórolhatsz

A videón látható módon még a vastagabb pulóvereket is egész kicsire tudod összehajtogatni, hogy ne foglaljanak nagy helyet.

Ne vasalj

Ne vasald ki a tárolásra szánt ruhákat, és tartsd őket távol a keményítőtől. Mindkettő gyengítheti ugyanis a szálakat, így a ruha a gyűrődések mentén elszakadhat.

Szerezd be a megfelelő dobozokat

A ruhákat inkább műanyag, mint fa-, papír- vagy kartondobozokban tárold. Ez vízálló és jól véd a kártevőktől. A karton és a fa olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek átkerülhetnek a ruhákra, és károsíthatják azokat. A dobozok emellett otthont adhatnak a kártevőknek, amelyeket az összetartó ragasztóban lévő fehérjék vonzanak. Ha műanyag dobozokat használsz, ügyelj arra, hogy azok ne legyenek teljesen légmentesen lezárva, mert egyes ruháknak, például a gyapjúnak és más természetes anyagoknak lélegezniük kell.

Így pakold el a téli ruháidat, hogy ne menjenek tönkre
Fotó:pexels.com

Hűvösre a ruhákkal

Helyezd a dobozokat hűvös helyre, a padlótól távol, nedvességtől, napfénytől és bármilyen hőtől védett helyre.

Figyelj a különleges darabokra

A különleges darabokat érdemes savmentes selyempapírba csomagolni, hogy megakadályozd a gyűrődéseket. Az esküvői ruhák hosszútávú tárolásához például a legjobb megoldás egy speciális savmentes tárolódoboz. Ha egy szezonnál hosszabb ideig tárolod a ruhákat, évente egyszer vagy kétszer vedd ki, és hajtogasd újra különböző vonalak mentén, hogy elkerüld a szakadását. 

Így pakold el a téli ruháidat, hogy ne menjenek tönkre
Fotó: pexels.com

Fontold meg a vákuumcsomagolást

A vákuumcsomagolt zsákok helyet takarítanak meg, és megvédik a tárgyakat a szennyeződéstől, nedvességtől, penésztől és bogaraktól. A paplanok és egyéb ágyneműk elpakolására alkalmasak, a vákuumcsomagolás azonban nem minden textíliához megfelelő, mivel a természetes szálaknak, például a gyapjúnak lélegeznie kell.

Nyitókép: pexels.com

#Életmód#ruha#pakolás#gardrób#ruhatár

Címlapról ajánljuk