RTL+

Mi történik a Föld rejtélyes kék zónáiban, ahol száz évig élnek az emberek?

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 12:21

Miért különlegesek ezek a területek? Meddig élnek ott az emberek? Van-e ennek tudományos alapja? Ennek járt utána az On the Spot, amelynek dokumentumfilmjét az RTL+-on lehet megnézni.

Vannak a Földön olyan mesebeli helyek, ahol az emberek nyugodtak, egészségesek és talán éppen emiatt nagyon sokáig élnek. Ezeket a helyeket kék zónáknak nevezik. Azzal kapcsolatban eltérnek a vélemények, hogy pontosan hány ilyen létezik, de alapvetően négy területet jelöltek meg így.

A négy alaprégió közé tartozik a japán Okinawa prefektúra, az olaszországi Szardínián belül Nuoro tartomány, a Costa Rica-i Nicoya-félsziget  és a görögországi Ikaría sziget. A kék zóna elnevezésnek rendkívül gyakorlatias magyarázata van. Amikor a népességtudósok felméréseket készítettek 2004-ben, akkor kék tollal jelölték azokat a településeket Olaszországban, ahol a legtöbb 100 év fölötti lakos élt.

Mi történik a Föld rejtélyes kék zónáiban, ahol száz évig élnek az emberek?
Hagyományos ételek Szardínia szigetén. Fotó: Getty Images

A kék zónák koncepciója Michel Poulain és kollégái 2004-ben publikált demográfiai munkájából származik. Az elsődleges elemzéseik szerint ezen területek lakosainak hosszú élettartama a hagyományos, helyi életmódon alapszik. Ilyen például a rendszeres testmozgás 80 év fölött, a család és közösség támogatása az idősek számára, és a helyben termelt élelmiszerek fogyasztása.

Mi történik a Föld rejtélyes kék zónáiban, ahol száz évig élnek az emberek?
Nyugdíjasok Okinawa szigetén. Fotó: Getty Images

Az eredeti tanulmányban, amelyben Szardínia 14 hegyvidéki falujában élő százéveseket vizsgálták, a kutatócsoport kidolgozott egy extrém hosszú élettartamra vonatkozó indexet (ELI), amely az 1880 és 1900 között született százévesek számának arányát jelezte a régióban. Szardínia kék zónájában a kutatás idején 47 férfi és 44 nő élt, akik 1880 és 1900 között születtek. Szardínia többi részén jóval alacsonyabb volt az ELI-index, voltak területek, ahol ennek az aránynak a fele vagy a negyede sem volt meg.

A kék zónákban a helyiek várhatóan 10 évvel élnek tovább az átlagos élettartamnál. 2019-ben az átlagos várható élethossz 73 év volt, ennél a kék zónákban jellemzően egy évtizeddel tovább élnek az idősek.

A témában könyvet írt a National Geographic kutatója Dan Buettner is, aki A hosszú élet titkai című bestsellerében próbálja meg kibontani, hogy van-e tudományos alapja annak, hogy egyes területeken jellemzően tovább élnek jó egészségben az emberek, mint másutt. Buettner írásában nagy hangsúlyt fektet az életmódra, azon belül is a táplálkozásra. A mentális egészség megőrzése is nagyon fontos, nem véletlen, hogy nem rohanó nagyvárosok állnak a kék zónák közepén.

A tudományos kutatási eredmények után az On the Spot csapata arra volt kíváncsi, hogy milyenek közelről azok a többgenerációs családok, amelyekben extrém idős tagok is élnek, valamint hogy milyen szociális környezet veszi körül a százéveseket.

Az On the Spot négyrészes dokumentumfilmjében Costa Ricába, Szardíniára és Görögországba látogattak el. Az összes rész elérhető az RTL+ streamingplatform felületén.

#RTL+#életkor#kék zóna#egészség#mozgás#mentalitás#on the spot#Életmód

Címlapról ajánljuk