Életmód

15 betegség, amit a bedagadt boka jelez először: nem mindegy, hol duzzadt a lábfej

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 4:01

A lábdagadásnak ártalmatlan vagy kézenfekvő okai is lehetnek, de van, amikor jobb, ha orvoshoz fordulunk vele. Szív- és érrendszeri, máj- vagy vesebetegséget jelezhet, a bőr bakteriális fertőzése is okozhatja, de terhesség alatt gyakori, és általában ártalmatlan.

A lábdagadásnak, az alsó végtagi ödémának sokszor olyan nyilvánvaló oka van, mint a terhesség, de ha tartósan fennáll és más tünetek is társulnak hozzá, érdemes megvizsgálni a pontos kiváltó okot – írja Dr. Müller Gábor a KardioKözpont honlapján. 

A szakember szerint az ödémás láb szívelégtelenségre is utalhat. Ha az ödémás láb mellett nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, görcsök és erős fáradtság is jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni, a legjobb mentőt hívni.

Az ödéma azonban számos más ok miatt is kialakulhat, okozhatja allergiás reakció, de orbánc, veseelégtelenség, májelégtelenség, Crohn-betegség és zavart enzimműködés is járhat ilyen tünettel. A szív eredetű alsó végtagi ödéma mindkét oldalon jelentkezik.

Aki lábdagadást, ödémát tapasztal és más jelek vagy leletek is utalnak szív-érrendszeri eredetre, annak mindenképpen érdemes részt vennie kardiológiai kivizsgáláson. A kivizsgálás kikérdezéssel, a kórtörténet megismerésével kezdődik. Érdemes végiggondolnia a páciensnek, hogy milyen gyógyszereket szedett, hiszen akár egy-egy gyógyszer mellékhatása is lehet az ödéma (főleg bizonyos vérnyomáscsökkentőknél, szteroid tartalmú gyógyszereknél fordulhat elő).

Fontos a kardiológiai kivizsgálás, aminek a megtekintésen és tapintáson túl része a fonendoszkópos vizsgálat is: a szív-érrendszeri eredetű ödémát például mindig kíséri a tüdőben jelentkező, jellegzetes pangásos zörej. Ezen túl szükség van laborvizsgálatokra, vér- és vizeletelemzésre is. A laborelemzés az esetlegesen károsodott vesefunkciók felmérésére, a csökkent összfehérje-szint, vagy a szívelégtelenségre utaló emelkedett BNP-szint mérésére is alkalmas. Adott esetben fontos lehet még a szívultrahang-vizsgálat.

15 betegség, amit a bedagadt boka jelez először: nem mindegy, hol duzzadt a lábfej
Fotó: iStock / Getty Images Plus


Egy másik cikk, amely a Medical News Today portálon jelent meg, a boka duzzanatának 15 lehetséges okát sorolja fel: 

  1. A krónikus vénás elégtelenség gyakori oka az ödémának. Általában a láb vénabillentyűit érinti, de máshol is előfordulhat. Fájdalmas és kellemetlen lehet, és látható elváltozásokat okoz a bőrön.
  2. Esetenként vérrög vagy trombózis is kialakulhat a láb vagy a kar vénáiban. A mélyvénás trombózis azonnali orvosi beavatkozást igényel. Elzáródás esetén előfordulhat, hogy a vér a környező, kisebb vénákon keresztül áramlik. Idővel ezek a vénák kitágulhatnak, de ha ez nem történik meg, a végtagduzzanat megmaradhat.
  3. Terhesség alatt a szervezet több vért és testnedvet termel a fejlődő magzat miatt. Az ödéma a terhesség gyakori kísérője, különösen a harmadik trimeszterben. A boka, a lábfej, a lábszár, az arc és a kéz duzzanatával is járhat. Az enyhe duzzanat gyakori és általában ártalmatlan, de a kéz és az arc hirtelen feldagadása veszélyes állapotot, preeklampsziát is jelezhet.
  4. A preeklampszia olyan életveszélyes állapot, amely a terhesség második vagy harmadik trimeszterében, de akár még a szülés után hat héttel is kialakulhat. Veszélyesen magas vérnyomással, a vizeletben megjelenő fehérjével is járhat. Számos tünete lehet, fejfájás, látásromlás, súlygyarapodás vagy ödéma. A terhesség alatti preeklampszia a magzatot is veszélyeztetheti.
  5. A nyiroködéma a végtagok lágyrészeit érinti. A nyirokrendszer elzáródása vagy sérülése okozza, a nagyrészt fehérvérsejtekből álló nyirokfolyadék felgyülemlésével jár. Eredhet fertőzésből, rákos betegségből, a nyirokcsomók műtéti eltávolításából, de örökletes betegség is állhat mögötte.
  6. Pangásos szívelégtelenség esetén a szív nem képes megfelelő hatékonysággal pumpálni a vért, ami így a szervezetben pang és ödémához vezethet a lábakban, bokában. A szívelégtelenség érintheti a vesét is, ami kevésbé képes eltávolítani a szervezetből a vizet és a sót, fokozva az ödémát.
  7. Krónikus veseelégtelenség is vezethet lábdagadáshoz. Előfordulhat, hogy a beteg a vesebetegség késői stádiumáig nem tapasztal tüneteket, ekkorra azonban a vesék már alig tudják eltávolítani a salakanyagot és felesleges folyadékot a szervezetből.
  8. Az egészséges máj albumin nevű fehérjét termel, ami megakadályozza, hogy a folyadék kiszivárogjon az erekből. A májbetegség okozta alacsony albuminszint ödémát okozhat a lábakban, bokákban és hasban is.
  9. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők pajzsmirigye túl kevés hormont termel, ami kihathat az izmokra és ízületekre, fájdalmat, merevséget, duzzanatot okozva. Egy 2017-es tanulmány összefüggést sejtet a pajzsmirigyzavarok és a reuma között, amely szintén okozhat fájdalmas ödémát az ízületeknél.
  10.  Egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet ödéma – ilyenek az antidepresszánsok, fogamzásgátló és egyéb ösztrogén tartalmú tabletták, tesztoszterontabletták, kalciumcsatorna-blokkolók, szteroidok. Aki ilyen mellékhatást tapasztal, annak érdemes felkeresnie orvosát, aki vízhajtót írhat fel vagy más módszereket javasolhat a duzzanat csökkentésére.
  11.  A diabétesz befolyásolja a vércukorszint szabályozását. A magas vércukorszint károsíthatja az ereket, ami rossz vérkeringéshez és alsó lábszári ödémához vezethet. A diabéteszből eredő kezeletlen ödéma idegkárosodáshoz vezethet.
  12.  A lábsérülés is okozhat gyulladást, amitől a boka duzzadtnak tűnhet. A bokaficamok a sportsérülések 40 százalékát teszik ki.
  13.  A cellulitis a bőr bakteriális fertőzése, aminek különösen ki vannak téve a diabéteszben szenvedők. A cellulitis gyulladásos tünetekkel járhat, gyorsan terjedő bőrpírrel, bőrmelegséggel, duzzanattal.
  14.  A bursitis az ízületeket védő nyáktömlők gyulladása. Sportolóknál, időseknél és azoknál is gyakori, akiknek a munkája sok ismétlődő mozdulattal jár. A lábon leggyakrabban a térdnél és a bokánál jelentkezik.
  15.  Az ízületi gyulladás is okozhat bokaduzzanatot: ennek egyik fajtája lehet a köszvény, amikor a felhalmozódó húgysav nátriumsója gyulladást okozva felhalmozódik az ízületekben vagy a környező szövetekben. A másik a reumatoid artritisz: az ízület tokjában folyadék gyülemlik fel, ami duzzadással és tartós károsodással is járhat.
15 betegség, amit a bedagadt boka jelez először: nem mindegy, hol duzzadt a lábfej
Sérülés miatt duzzadt boka. Fotó: Science Photo Library / Getty Images


A Harvard orvosi karának honlapján arról olvashatunk, hogy a boka megduzzadását a magas hőmérséklet is okozhatja. A bőr hajszálerei kitágulnak, ezzel együtt a környező szövetekbe a szokásosnál nagyobb mértékű folyadék szivárog. Melegben a lábdagadásnak a sóbevitel csökkentésével vehetjük elejét, alacsony dózisban vízhajtót is felírhatnak azoknak, akiknek szükségük van erre.

Kitérnek arra is, hogy a bokaduzzanat leggyakoribb oka a vénák billentyűinek nem megfelelő működése. Ilyen esetben a duzzanat csökkentésében segíthet a kompressziós harisnyák viselése, illetve ha a lábunkat hosszabb ideig a szív magassága fölé emeljük.

A lábdagadással Palácsik Lilla is szembesült a terhessége alatt, erről itt írtunk bővebben.

Nemrég a Fókuszban pedig azzal foglalkoztunk, hogy mikor érdemes a köhögéssel orvoshoz fordulni – Novák Hunor gyermekorvos ugyanis nem ajánlja, hogy a legelső tünetekkel a rendelőbe rohanjunk.

Nyitókép: Terhesség alatti lábdagadás – Fotó: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#egészség#láb#boka#lábdagadás#duzzanat#szívbetegség#májbetegség#vesebetegség#fertőzés#terhesség#diabétesz#reuma#lábfej#bedagadt

Címlapról ajánljuk