Életmód

Elárulta a szexoktató, hogyan lehet több év házasság után is izgalmas a nemi életünk

rtl.hurtl.hu

2024. január 26. 17:56

Azt hisszük, hogy csak pár évig tarthat a szikra? Gondoljuk újra!

Fiatalabb korában sok emberhez hasonlóan Emily Nagoski szexoktató is azt hitte, hogy a hosszútávú párkapcsolatok első pár éve után kialszik a szikra, ahogy a páros mindkét tagja egyre inkább a munkára, a házra, a gyerekekre, no meg úgy általában a mindennapi életre fókuszál.

Most már úgy gondolja, hogy ez nem igaz: az emberek a szexuális vágyat ugyanis hajlamosak túlságosan leegyszerűsítve értelmezni. Ez az a csapdába viszi őket, hogy túlságosan csak erre a „szikrára” fókuszálnak, stresszelnek az életben tartásán, ezáltal lábon lőve magukat.

Ő tudósok szavai alapján ezt a „szikrát” spontán vágyként jellemzi, és figyelmeztet, hogy nemcsak efféle szexuális vágy létezik. Ott van viszont még a „reszponzív vágy” is, amely nem a párkapcsolatok elején jelentkező fellángolásról szól, hanem hogy egy páros tagjai egymásra reagálva, komfortzónájuk tágításával élik meg szexualitásukat.

Azt írja a Guardian hasábjain: „míg a spontán vágy az élvezetre való várakozáson alapul, a reszponzív vágy az élvezet megélésén”. Ehhez viszont szükséges, hogy meglegyen köztünk és párunk között a nyitottság, a kölcsönös bizalom, és az, hogy szex közben odafigyeljenek egymásra, hogy mindkettőjüknek a lehető legjobb élményt hozza el az intim együttlét.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#szex#házasság#párkapcsolat#szikra#öreg#vágy

Címlapról ajánljuk