Életmód

Így spórolt 700 ezer forintot a villanyszerelésen az influenszer

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 14:54

A Tetovált Asztalos nevű influenszer Instagramon osztott meg egy videót arról, hogyan spórolt lakásfelújítása során a villanyszerelés költségein majdnem 700 ezer forintot. A videó megosztotta a kommentelőket.

Mint az influenszer leírta, először egy 1 330 000 forintos árajánlatot kapott a 44 négyzetméteres lakás villanyhálózatának felújítására, amiből az alapanyag díja 550 ezret, két villanyszerelő 10 napos munkadíja pedig 780 ezer forintot tett volna ki. A Tetovált asztalos számításai szerint azonban a komplett alapanyag (vezetékek, összekötők, csövek, gipsz, szerelvények) valójában csak 200 ezer forintba került, és sokallta a munkások órabérét is. Mint írta, a többi árajánlat, amit kapott, szintén hasonló mértékű volt.

Ezek után inkább keresett egy másik szakembert, aki beleegyezett, hogy ő és a párja legyenek a segítői a munkálatokban, illetve a szükséges anyagokat is ők szereznék be a villanyszerelő iránymutatása alapján.

Elmondása szerint így 550 ezer forintból kihozták a munkát, azaz nagyjából 700 ezer forintot spóroltak a felújításon. 

A videót vegyes érzelmekkel fogadták a kommentelők. Volt, aki szerint hivatásos szerelők sokszor a magas számla ellenére is slendriánul végzik el a munkát, más viszont megjegyezte, hogy nem kellene becsmérelni egy vállalkozót, aki kitanult egy szakmát, szerszámokat használ és embereket alkalmaz járulékokkal.

Egyikük azt írta: „Nyilván mi, villanyszerelő vállalkozók gennyesre keressük magunkat, és G osztállyal járunk. Ha te vállalkozó vagy tudod, hogy teljesen más, hogy te készítesz el egy asztalt, vagy valaki otthon megcsinálja magának. A két végösszeg sem lesz egyforma. Meg a minőség sem. Nem mondom, hogy 44m2-re nem lehet sok 1,3 millió, ez nézőpont kérdése, de kérlek ne állítsd be úgy ezt a dolgot, mintha mindenki ördög lenne aki vállalkozó, mert Te magad is az vagy, ráadásul sok ember követ is, ezért felelősséggel tartozol, azzal mit mondasz.”

A DIY, azaz Do It Yourself, vagy magyarul csináld magad az utóbbi években egyre inkább elterjed itthon is, a videómegosztó platformokon hemzsegnek a felújító, szerelő, magyarázó videók. Viszont fontos, hogy felismerjük a saját határainkat, és szakemberek segítségét kérjük. A villany- vagy gázszerelés esetén pedig különféle szabályozásokat is figyelembe kell venni, kellő szakértelem nélkül bizonyos esetekben akár az életünket is kockáztathatjuk.

Nyitókép: Ksenia Chernaya / Pexels

#Életmód#diy#instagram#influenszer#csináld magad#lakásfelújítás#szakember#villanyszerelés#tetovált asztalos

Címlapról ajánljuk