Életmód

Hogyan éljük túl a céges karácsonyi bulit és a zaklatást?

Mohos MátéMohos Máté

2023. december 15. 18:41

Minden megtörténhet a kínos nevetgélésektől egészen a szürreális, részeg pillanatokig, amikor a főnököd a pockját rázva táncol az asztalon, homlokára kötött nyakkendővel. Kutatások szerint a céges karácsonyok álmatlan éjszakákat okozhatnak, és akár árthatnak is a karriernek. Ráadásul senkit sem érdekel, elmegyünk-e. Cikkünkben tanácsokat adunk ahhoz, hogyan éljük túl a céges karácsonyi bulikat, bármit is tartogassanak.

Ismeri azt a csendes, szemüveges figurát, aki a sarki asztalnál ül az irodában, és jó, ha hetente egyszer hallani a hangját? Na, ő épp a Nyolc óra munkát üvölti a Beatricétől a pultnál. Megvan Irénke a könyvelésről, aki mindig olyan prűden viselkedik? Úgy smárol Bélával az asztalok között, mintha egészben le akarná nyelni. Hol lehet felelősségteljes osztályvezetőnk? Füvezik (valamiért a vécében), és nagyon közel áll ahhoz, hogy örök időkre kitiltsák ebből a McDonald’s-ból, ahová eltévedtünk a céges buliról.

Ha csak egy kicsi szerencséje van, az ön munkahelyi karácsonyi bulija ennél azért szolidabban végződik. Az év végén szinte minden vállalat a zsebébe nyúl, hogy egy lazulós, ünnepi, kötetlen rendezvényt tartson dolgozóinak. Azonban elég kiszámíthatatlan, hogyan viselkednek egymással oldottabb környezetben azok az emberek, akiknek a kapcsolata teljes egészében a komoly munkára épül. Ezt valamennyire mindannyian érezzük, ugyanis több kutatás is bizonyítja, hogy sokan szoronganak a céges karácsonyi buliktól:

  • A NerdWallet felmérése szerint például már minden negyedik ember anyagi megfontolásokból sem mer elmenni az efféle eseményekre. Ugyan a cégek sokszor állják az italfogyasztást, de csak egy pontig. Valamint külön ruhára, sminkre és egyéb kellékekre is jellemzően a dolgozóknak kell pénzt szánniuk.
  • A SIXT UK azt kutatta ki, hogy tízből négyen idén valamilyen kifogást fognak keresni arra, hogy ne kelljen részt venniük a céges karácsonyi bulin.
  • A Premier Inn tanulmánya pedig azt írja, hogy a dolgozók háromnegyede szerint az efféle rendezvények a kínos, gáz, cringe incidensek melegágyai. Ráadásul a válaszadók 40 százaléka álmatlan éjszakáktól is szenved épp e kellemetlen epizódok miatt.
  • Egy pszichológiai szaklapban megjelent felmérés a tetejébe még azt is kimutatta, hogy az ilyen bulik szervezőit nem is érdekli, hogy ön részt vesz-e az ünnepi partin.

Szóval ha mégis úgy döntünk, hogy részt veszünk cégünk karácsonyi buliján, érdemes alaposan felkészülni rá, és átgondolni haditervünket. 

Cikkünkben adunk pár tanácsot ahhoz, hogy a lehető legkevésbé váljon problematikussá a vállalati ünneplés.

Hogyan éljük túl a céges karácsonyi bulikat? Álmatlan éjszakákat okoznak, senkit sem érdekel, hogy elmegyünk-e, és akár árthatnak is a karrierünknek
Fotó: Getty Images

Az ünneplés kockázatai és mellékhatásai

A legfontosabb, hogy ne legyenek illúzióink: a partin tanúsított magatartásunk igenis kihat arra, hogyan látnak minket a munkahelyünkön. Sőt ha átlépünk bizonyos határokat, akár másnap, józanul ezért felelősségre is vonhatnak minket. Ha pedig mások viselkednek kezelhetetlenül, akár mi is áldozatul eshetünk bárdolatlanságuknak, a véletlen, általuk okozott apró balesetektől elkezdve egészen a szexuális zaklatásig – egyik verziót se kívánjuk senkinek. 

Kezdjük pár stratégiai tippel a Financial Review gyűjtése alapján arról, hogyan vigyázhatunk magunkra és másokra a céges bulin:

  • Igyekezzük nagyjából félúton a bárpult és a kijárat közé pozícionálni magunkat a bulin. Túl közel van a bárpulthoz? Lehet, hogy alkoholistának tűnik, és arrafele tényleg nagyobb a csábítás, hogy többet és többet igyon az ember. Ezenfelül ha így helyezkedünk el, garantált, hogy újonnan érkező főnökeink csak úgy jutnak el a bárpulthoz, hogy köszönniük kell nekünk is, ami jó alkalmat adhat egy bevágódós dumcsizásra.
  • Mit igyunk? Ha biztosra akarunk menni, maradjunk józanok, és részesítsük előnyben a vizet, az alkoholmentes sört, az üdítőket és szűz koktélokat. Ha megkockáztatjuk, hogy egy kicsit becsípünk a buliban, akkor is érdemes egy-egy pohár vizet meginni minden újabb adag alkoholos itallal. Lehet, hogy gyakrabban kell mosdóba mennünk emiatt, de az ordas, kontrollálatlan lerészegedést így könnyebben elkerülhetjük, és biztonságban maradhat karrierünk. Érdemes megmaradni egyféle italnál – ha pedig töményezésre adnánk a fejünket, főleg ne keverjük a nedűket.
  • Óvatosan válasszuk meg, kivel állunk le beszélgetni. Ha teljesen biztosra akarunk menni, ne beszéljünk az ellenkező biológiai nem tagjaival, senkivel, aki jóval öregebb vagy fiatalabb nálunk, senkivel, aki más etnikumhoz vagy más szexualitású kisebbséghez tartozik, senkihez, akinek jóval alacsonyabb vagy magasabb a fizetése, mint a miénk, senkivel, aki jobb vagy rosszabb környéken él, mint mi, továbbá senkivel, aki egy kicsit is felelős azért, hogy továbbra is ezen munkahely dolgozói lehessünk. 

    Ez valószínűleg lehetetlen lesz. Talán az is megteszi, ha odafigyelünk arra, hogy mikor kezdjük fárasztani beszélgetőpartnerünket, illetve hogy ne nagyon beszélgessünk politikáról, szexualitásról, vallásról, valamint semmilyen etnikumra se tegyünk semmilyen megjegyzést – hacsak nem akarunk heves vitákat. Mindig emlékezzünk arra: ami a mi fülünknek ártatlan megjegyzés csupán, mások számára sértő lehet.
  • A testünkre is figyeljünk, ha igazán be akarunk vágódni: kerüljük a kéretlen érintéseket, ne álljunk túl közel másokhoz, főleg ha kisebb termetűek nálunk, de ne is görnyedt háttal, visszahúzódóan topogjunk, ha jó benyomást akarunk kelteni.
  • Amennyiben ön nem standup-komikus, és nem a Dumaszínház karácsonyi bulijára megy, érdemes azzal is vigyázni, mivel viccelünk – főleg ha mások kinézetéről van szó. Ami mókás lehetne egy színpadon, nem feltétlenül állja meg a helyét a kollégák körében.
  • Ne használjuk a következő kifejezéseket, és kerüljük a társaságokat, ahol *azzal a bizonyos* hangsúllyal használják őket: libernyák, faskó, Brüsszel, Orbán, Gyurcsány, Soros, Izrael, LMBTQ-lobbi, genderpropaganda, tőkések, kommunisták, nácik, migránsok, Trump, woke, rasszizmus, feministák, oltás, kapitalisták, diktatúra, zsidók, cigányok, négerek.

A legnagyobb veszély: szexuális zaklatás

Manapáság már egyes ügyvédi irodák és HR-es szaklapok külön foglalkoznak a karácsonyi céges partikon történő szexuális zaklatási ügyekkel. Egy ilyen incidens talán a legelfogadhatatlanabb dolog, ami egy ilyen bulin történhet: ha összehányja a bárpultot, maximum pár hétig furán fognak önre nézni a melóban, ha viszont szexuális zaklatást követ el, sokkal súlyosabb következményei lehetnek, nem beszélve arról, hogy érzi majd magát az áldozat.

A PerformHR szerint a buli szervezőinek érdemes tisztázniuk az esemény előtt a házirendet, és közvetlenül is emlékeztetni a dolgozókat pár alapvetőnek tűnő magatartási formára. Szerintük a munkaadó úgy is minimalizálhatja a veszélyeket, hogy felelősségteljesen szolgálja ki a dolgozókat alkohollal: érdemes megkérni a helyszín személyzetét, hogy látványosan részeg embereket már ne szolgáljanak ki, és erre a szabályra a kollégákat is figyelmeztetni.

Ha azt érezzük, hogy valaki túlságosan nyomul ránk, érdemes nagyobb társaságban tartózkodni, vagy őszintén, egyenesen megmondani neki, hogy problematikus a magatartása. Ne habozzunk a HR-osztályhoz vagy akár a hatóságokhoz fordulni, ha valaki súlyosan átlépi a határainkat.

Ugyanúgy zaklatás és ugyanúgy munkahelyi zaklatás, ami egy céges buliban történik, mintha az irodában történne.

A felelősség természetesen nem az áldozatoké, ám a részegen zaklatók gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy durva hozzászólásaik többek baráti csipkelődésnél, vagy hogy agresszív nyomulásuk már túl van az udvarlás fogalmán. Különböző temperamentumú emberek léteznek, és az alkohol mindenkiből mást hoz ki. Érdemes észben tartani, hogy ha túlságosan elengedjük magunkat, velünk is megeshet, hogy zaklatóvá válunk. Ha minden mást el is felejtünk, arra az egy dologra mindig, mindenképp emlékezzünk: a nem azt jelenti, hogy nem.


Nemrég Hevesi Kriszta szexuálpszichológus a Reggeliben nemcsak azt mondta el, milyen veszélyeket rejthetnek a céges karácsonyi rendezvények, hanem azt is, hogy mi az, ami miatt a férfiak nagyobb eséllyel lesznek hűlenek a munkahelyeken. De miért nézhetnek az emberek más szemmel egymásra a céges bulikon? Érdemes „házi nyúlra” lőni? A szexuálpszichológus mindenre válaszolt:


Nyitókép: NBC / The Office / YouTube

#Életmód#cég#munkahely#karácsony#parti#buli#zaklatás#főnök#alkohol#kolléga#ma

Címlapról ajánljuk