Életmód

Kutatás: igazából a macskák is szeretnek visszahozósat játszani, csak ragaszkodnak a saját szabályaikhoz

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 19:04

Nemcsak a kutyáknak lehet botot, labdát dobálni – csak a macskákkal bonyolultabb így játszani.

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy semmi értelme labdát, vagy botot dobni a macskáknak, aztán abban reménykedni, hogy majd visszahozzák. A University of Sussex kutatása, amelyet a Guardian szemlézett, mégis azt mutatta ki: szeretnek így játszani a cicák – csak ragaszkodnak ahhoz, hogy ők maguk írják a szabályokat.

A felmérésben megkérdezett macskatulajdonosok túlnyomó része arról számolt be, hogy cicája hajlandó odavinni neki dolgokat. Azonban sokkal válogatósabbak abban, hogy pontosan milyen tárgyakat, illetve melyik embernek hajlandók odavinni.

A tanulmány egyik szerzője azt mondta: „Általánosságban véve a macskákat hírhedten nehéz betanítani. A macskák saját maguknak vezénylik le a visszahozós játékot, de tévhit az, hogy tulajdonosaikkal ne viselkednének társasági lényként”.

A felmérésből az is kiderül, hogy a különböző műanyag játékok a macskák kedvenc tárgyai a visszahozatalhoz, amelyeket olyan, nagyjából gömb alakú tárgyak követnek, mint például az összegyűrt papírgalacsin. Egyes macskák csak egy bizonyos típusú tárgyat hajlandóak visszahozni, van egy kedvenc, kijelölt emberük a játékra, vagy csak a nap bizonyos szakaszaiban hajlandóak játszani.

Több tulajdonos arról számolt be, hogy az ő macskájuknál ez a napszak az éjszaka közepe, a cicák pedig nem restek felkelteni őket sem, hogy ezt tudtukra adják.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#macska#kutatás#Játék#bot#kutya#felmérés#tanulás

Címlapról ajánljuk