Életmód

Így terheli meg a szervezetünket, ha túl gyorsan akarunk lefogyni

rtl.hurtl.hu

2023. november 25. 14:20

Sokan azt várják a fogyástól, hogy egészségesebb életet éljenek általa, de kétélű fegyver lehet a fogyókúra, ha túl gyorsan és erőszakosan próbáljuk elérni céljainkat. Könnyű elfelejteni, hogy a testünk bonyolult rendszert alkot, és mielőtt a gyors fogyás ábrándjába ringatnánk magunkat, érdemes utánanézni, mi játszódik le a szervezetünkben, mik a kockázatai annak, ha túl gyorsan akarunk megszabadulni a kilóktól.

A fogyókúra során nem csak zsírt, de jelentős izomtömeget is veszítünk – hívja fel a figyelmet a Health Digest cikke. Ha a szervezetünktől megvonjuk az elégséges kalóriát, az izmok lebontásával pótolja az energiát, és ha túlságosan csökken az izomtömeg, akkor épp, hogy kevesebb energiát égetünk el. Ennek elkerülésére figyeljünk arra, hogy fogyasszunk naponta 60-80 gramm fehérjét, és mozogjunk rendszeresen – különösen az ellenállásos edzést ajánlják.

A korlátozó fogyókúrák nem biztosítják a vitaminok és ásványi anyagok kiegyensúlyozott bevitelét.

Így terheli meg a szervezetünket, ha túl gyorsan akarunk lefogyni
Fotó:  iStock / Getty Images Plus


Hetek, vagy akár napok alatt is kialakulhat étvágyvesztéssel, energiahiánnyal, immunhiánnyal járó tápanyaghiány. Például, ha megfosztjuk magunkat a halban, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban megtalálható B1 vitamintól, akkor zavarodottság, memóriazavar, izomgyengeség, akár idegkárosodás is felléphet. A hatékony és biztonságos fogyás érdekében a legjobb, ha kevésbé korlátozó étrendet követünk, amelyben minden fontos összetevő megtalálható.

Az energiaszükségletünk mintegy tíz százaléka a cikk szerint magára az anyagcserefolyamatra megy el, a kalóriabevitel csökkentésével pedig a szervezetünk kevesebb energiát fordít az anyagcserére, lelassítva azt.

Ez nem csak a súlycsökkentést nehezíti, de olyan súlyos következményei is lehetnek, mint a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy a stroke.

Ennek elkerülésére a szakértők azt javasolják, hogy fokozatosan csökkentsük a súlyunkat, hetente 0,9 kg-nál ne adjunk le többet, és fokozzuk a testmozgást.

A máj által termelt epe az emésztést segíti a zsír lebontásával, de ha nem eszünk eleget, akkor kevesebbre van szükség belőle, és az epehólyagban felhalmozódva epekő alakulhat ki, ami nemcsak fájdalmas, de komoly komplikációkat is okozhat.

Kell a szénhidrát

A kimerültséget általában a túlsúlynak tulajdonítjuk, de a gyors fogyás is eredményezheti: maga a fogyókúra kimerítő stresszt vagy szorongást eredményezhet, de az energiabevételünk csökkenése miatt is állandóan fáradtnak érezhetjük magunkat, különösen, ha közben a fizikai aktivitásunkat növeljük.

A szénhidrát sokszor szitokszó a fogyni vágyók számára, pedig szükségünk van jó minőségű szénhidrátokra, amelyeket teljes kiőrlésű gabonával, zöldségekkel, gyümölcsökkel, hüvelyesekkel vihetünk be a szervezetünkbe.

Így terheli meg a szervezetünket, ha túl gyorsan akarunk lefogyni
Fotó: Pexels


A rossz minőségű szénhidrátok, édességek, fehér kenyér, cukros üdítők, feldolgozott élelmiszerek természetesen kerülendők.

A gyors súlyvesztés felboríthatja a hormonegyensúlyt, akár a menstruáció kimaradását vagy terméketlenséget eredményezve. A fogyókúra ugyanis megterheli szervezetünket, amely erre adott válaszként csökkenti a hormontermelést, a létfontosságú folyamatokra tartalékolva az energiát. A hormonegyensúly fenntartásához a szakértők azt javasolják, hogy táplálékunk 40 százalékban zöldségből, 30 százalékban gabonából, 20 százalékban zsírszegény fehérjéből, 10 százalékban egészséges zsírokból álljon.

Ideje megbarátkozni a spenóttal

Az elektrolitok olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, a kálium, a foszfor vagy a nátrium, amelyeknek elengedhetetlen szerepük van egyebek mellett a szív- és izomműködés fenntartásában. Az elektrolitok hiánya görcsöket, reflexzavarokat, szélsőséges esetben bénulást okozhat, a foszforhiány szívelégtelenséghez, ájuláshoz, akár kómához vezethet. Ha a korlátozó fogyókúrához intenzív testmozgás párosul, a folyadékvesztés tovább csökkenti a vérben lévő elektrolitok szintjét, ennek tünete lehet a szédülés, görcsök, szabálytalan szívverés, zavarodottság. A hidratálás tehát fontos, de a legjobb, ha kiegyensúlyozott étrenddel biztosítjuk a megfelelő ásványianyag-bevitelt.

Így terheli meg a szervezetünket, ha túl gyorsan akarunk lefogyni
Fotó: Pexels


A spenót magnéziumban, kalciumban, A és K vitaminban gazdag, a lencsében megtalálható a magnézium, a kálium és a foszfor, az aszalt barack pedig kiváló káliumforrás.

Ha kerüljük a szénhidrátokat, vagy általában nem eszünk eleget, az alacsony vércukorszintet eredményezhet, ami szédüléssel vagy ájulással járhat.

A szédülés és ájulás másik oka lehet a nátriumhiány, aminek elkerülésében a sófogyasztás, vagy napi két csésze erőleves segíthet.

Azok, akik túl gyorsan szabadulnak meg a kilóktól, gyakran akár egy éven belül visszaszedik a leadott súlyt. Ennek egyik oka a cikk szerint a leptin nevű hormon hiánya, amit a zsírsejtek termelnek, és jelzik az agynak, hogy elegendő zsírt raktározott el a szervezet. Ha nincs elég leptint termelő zsírsejt, az éhség nő, a szervezetünk működése pedig lelassul, hogy spóroljon az energiával. Emiatt végül nehezebb helyzetben leszünk, mielőtt elkezdtünk fogyókúrázni, hiszen nő az étvágy, és kevesebb kalóriát égetünk el.

Ha meg akarjuk tartani a súlycsökkenést, a szakértők egészségesebb megközelítéseket javasolnak: a tudatos, rendszeres étkezést, a rendszeres mozgást és akár azt is, hogy mielőtt eszünk, igyunk vizet és várjunk egy kicsit, hogy meggyőződjünk arról, valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak unatkozunk.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#fogyás#fogyókúra#egészség#testsúly#ma

Címlapról ajánljuk