Életmód

Tucatnyi embert vert át azzal a nő, hogy rákos, erőszakból fogant gyereke pedig halva születik

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. szeptember 28. 20:27

Ötvenkét büntetőjogi váddal néz szembe az a kanadai nő, aki több dúlát is megkeresett támogatásért rémálomszerű, kitalált terhességeihez. Kaitlyn Braun – ha kellett, vajúdott, ha kellett, elküldte a „halott babájáról” készült fotókat – döbbenetes hazugságspirálba került, miközben kihasználta és traumatizálta az őt segítő dúlákat. Végül egy TikTok-videó buktatta le. Felkavaró történet következik.

Egyebek közt csalással, zaklatással, szexuális zaklatással és szeméremsértéssel vádolják azt a 24 éves, brantfordi szociális munkást, Kaitlyn Braunt, aki városszerte keresett fel dúlákat, hogy azok 2022 júniusa és 2023 februárja között nem létező szülésekhez és halvaszületésekhez nyújtsanak neki segítséget. 

A megrendítő csalássorozatban Braun kapcsolatba lépett a dúlákkal, és azt állította, hogy a gyermeke erőszakból fogant, ő pedig nem kap semmilyen támogatást. Sok dúla – olyan szakember, aki érzelmi, mentális, fizikai támogatást nyújt a terhesség, a szülés és a szülés utáni időszak alatt – azonnal Braun mellé állt, a helyzetére való tekintettel akár ingyen is, hogy aztán rájöjjenek: súlyos átverés áldozatai lettek.

Több dúlától is segítséget kért, mert tudta, halva születik a gyereke – pedig soha nem is volt terhes
Kaitlyn Braun / Facebook

Braun vádlói a Cosmopolitan külföldi kiadásának mesélték el, hogyan kerültek kapcsolatba a nővel, és az hogyan próbálta elaltatni az éberségüket. Az első áldozat – akit a lap Samanthának hív – egy Instagram-üzenetet kapott Kaitlyntől, aki elmesélte: már a terhessége végén jár a szexuális erőszak útján fogant, Eden nevű egészséges kislányával. Samantha újonc dúla volt akkoriban, Braun pedig az első ügyfele. A szakember vállalta, hogy házon belüli és kórházi szüléstámogatást nyújtson Braunnak.

A szülés napján Kaitlyn SMS-ben közölte, hogy úgy érzi, megindulhatott a szülés. Tíz, majd nyolcperces fájásokról számolt be, ami ugyan korainak tűnhet egy dúla jelenlétéhez, de Samantha – tekintettel arra, hogy már eddig is min ment keresztül az ügyfele – megkérdezte, hogy szükség van-e rá. Braun közölte, hogy ugyan szeretne igent mondani, de biztos benne, hogy a dúla elfoglalt. „Szegény lány. Annyira félt segítséget kérni. Azonnal elmentem hozzá” – mondta erről Samantha. 

Hogy nem vették észre?

A dúlák elmondták: Braun egy teltebb, pocakos nő, így a külseje alapján egyáltalán nem volt okuk kételkedni abban, hogy terhes. Egy kétszobás lakásban élt együtt az anyjával, de voltak babaholmijai, pihenőszéke, ruhái és még mellszívója is. 

Órákkal azután, hogy Samanta megérkezett, Kaitlyn közölte, hogy valami szivárog a testéből. A magzatvíz – mondta a dúla, majd a következő 48 órában el sem mozdult Braun mellől, akinek rendszeresen vizsgálta az állapotát. Majdnem két nappal később, mikor még mindig nem volt „eredménye” a vajúdásnak, a dúla ragaszkodott hozzá, hogy az ügyfele kórházba kerüljön, de a nő ellenállt a javaslatnak. Amikor a dúla felhívta a kórházat, ők is azt mondták, azonnal vigye be a nőt.

Amint beszálltunk a kocsimba, kiakadt – sikoltozott, zokogott, könyörgött, hogy engedjem el és felejtsem el, hogy létezik. Annyira kiborult, hogy félre kellett állnom. Felhívtam a mentoromat, aki több mint 700 szülésnél segédkezett. Megkért, hogy beszélhessen Kaitlynnel, és meggyőzte, hogy menjen be a kórházba

– mesélte a dúla, majd hozzátette: Miután leparkoltunk, Kaitlyn nem akart kiszállni a kocsiból. Meg kellett fenyegetnem, hogy hívok egy alkalmazottat. Pontosan ilyen dúla nem akartam lenni. Soha senkit nem akarnék kényszeríteni arra, hogy olyasmit tegyen, ami számára nem biztonságos, de Kaitlyn nem hagyott választási lehetőséget. 

Több dúlától is segítséget kért, mert tudta, halva születik a gyereke – pedig soha nem is volt terhes
Kaiitlyn Braun / Facebook

A kórházban Braun már nem volt teljesen biztos abban, hogy a magzatvize folyt el, a kezdő dúla és a mentora pedig megállapították, hogy a folyadék, amit Braun látott, nem a magzatvíz volt, hanem az a folyadék, ami a nyákdugó mögött rekedt. Samantha hazavitte Kaitlynt, és megbeszélték, hogy amikor tényleg itt az idő, találkoznak a kórházban. Néhány nappal később Kaitlyn közölte, hogy ismét összehúzódásai vannak, de nem tud biztonságosan bejutni a kórházba. Samantha újra elvitte a nőt, újra kikönyörögte az autóból, újra bevitte a kórházba. 

Megkönnyebbülten lélegzettem fel, amikor beléptünk az ajtón. Egy szülész-nőgyógyász jött be Kaitlyn szobájába egy ultrahanggéppel. Elkezdte a vizsgálatot, majd gyorsan abbahagyta. Azt gondoltam: Miért hagyta abba? Még nem találta meg a babát!

A nőgyógyász ekkor leült és közölte, hogy egyáltalán nincs itt semmilyen terhesség, Braun méhében pedig csak egy spirál van. A nőgyógyász felajánlotta, hogy hív egy szociális munkást vagy pszichiátert, de Kaitlyn azonnal távozni akart. A dúla ekkor még nem tudta eldönteni, hogy valóban megjátszott volt-e a terhesség, vagy Kaitlyn tényleg azt gondolta, hogy terhes, de elvesztette a babát. Braun azt ismételgette a hazafelé úton, hogy „rendkívül össze van zavarodva”. A dúla úgy döntött, hogy a kételyei ellenére is biztosítja Braunt az együttérzéséről, és amikor kitette őt a ház előtt, megkérdezte, hogy küldjön-e neki könyveket a vetélésről. Braun nemet mondott.

Amikor már nem csak „terhes”, hanem „rákos” is volt

Egy másik dúla, Nora a barátnőjével és kolléganőjével, Rachellel 10 napon keresztül nyújtott telefonos támogatást Braunnak. Braun ezúttal queerként mutatkozott be, akitől elfordult a családja, de a szexuális erőszakot itt is belengette. A dúlákat akkor hívta fel, amikor a 32. héten erősödtek a fájásai: azt mondta, halvaszülés előtt áll. 

Szombaton egész nap vajúdtam vele telefonon keresztül. Minden nagyon valóságosnak tűnt. Hallottam az autó hangját, ahogy a kórházba hajtott. Hallottam a monitoron a szívverését, amikor már ott volt

– idézte fel Nora, majd hozzátette: 

Még hányt is a telefonban. Elmondta, hogy amikor a baba megszületett, megérintette a fejét, és azt mondta: ez a legszebb dolog, amit valaha tettem.

Több dúlától is segítséget kért, mert tudta, halva születik a gyereke – pedig soha nem is volt terhes
Kaitlyn Braun / Facebook

Később azonban a kórházban „kiderült”, hogy Braunnak komplikációk miatt méheltávolításra van szüksége. Rachel erről azt mondta:

Telefonon keresztül segítettem neki feldolgozni, hogy elvesztette a méhét, azután, hogy megerőszakolták, és holtan született a gyermeke, mindezt néhány nappal a 24. születésnapja előtt. 

A nőt – mivel a „méheltávolítás után sem állt el a vérzése”, átszállították egy második, majd egy harmadik kórházba, ahol lesújtó eredményeket kapott: nem csak véralvadási rendellenességet, hanem késői stádiumú kismedencei rákot diagnosztizáltak nála. Azt mondta, kezeléssel egy évet, anélkül talán három hónapot élhet. 

Braun végül úgy döntött, hogy „lemond a kezelésről”, amit a két dúla sírva vett tudomásul. Továbbra is támogatták Braunt, aki aztán szemléletes részletességgel elmesélte, hogy miközben az orvosai küzdöttek a vérzése elállításáért, az egyikük illetlenül nyúlt hozzá (az orvos, akit megnevezett, tényleg ott dolgozott). Ráadásul – állítása szerint akkor, amikor másik kórházba szállították – elmesélte, hogy ugyanez az orvos megerőszakolta őt a mentőautó hátsó ülésén. A dúlák jelenteni akarták az esetet a rendőrségen, de Braun ragaszkodott ahhoz, hogy ezt ő maga tegye meg.

A káosz folytatódott, ugyanis Braunt a következő kórházban is bántalmazás érte. Csakhogy ezúttal egy nővér tetten érte az orvost, és most már a rendőrséget is bevonták. 

Nagyon szemléletesen írta le a bántalmazásokat – elmondta, hogyan kényszerítette egy másik orvos négykézlábra egy beavatkozás során, hogyan fogdosta a mellét, hogyan szivárgott belőle a tej. Végül azt mondta, hogy az orvosokat letartóztatták.

Csakhogy az egyik dúla barátjának voltak kapcsolatai riporterekhez, akik semmi nyomát nem találták a sztorinak. Ekkor már rendkívül gyanús lett a történet a dúláknak, akik kézzelfogható nyomot kerestek. Később kiderült az is, hogy a fotók, amiket Braun a daganatairól küldött, illetve a halva született babájáról, mind a Google képkeresőjéből származtak.

Kaitlyn azt mondta, hogy átvitték egy másik kórházba palliatív kezelésre. Kétszer is felhívtam a kórházat, hogy megbizonyosodjak róla. Amikor azt mondták, hogy nincs ilyen nevű beteg, felhívtam a brantfordi rendőrséget, és megkértem őket, hogy azonnal menjenek ki Kaitlyn címére. A rendőrség néhány órával később visszahívott, és azt mondták: Otthon találtuk meg a nappalijában. Jól van.

Braun egy másik esetben is hazudott méheltávolítást, ám akkor már a barátai is benne voltak az átverésben. Miután „gondjai voltak a vérrögképződéssel, Braun »többszervi elégtelenséget szenvedett« és lélegeztetőgépre kapcsolták”.

Megtalálták egymást és összefogtak a dúlák

Braun még idén februárban is keresett fel dúlákat, ám a szakmán belül híre ment a „tragikus” eseteknek, a szakemberek pedig egy Facebook-csoporton keresztül osztották meg egymással a tapasztalataikat. „Naponta vettünk fel embereket a csoportba. Hiába hívtuk a rendőrséget és hiába tettünk vallomásokat, semmi nem változott” – mondta egy Ashley nevű dúla, aki aztán úgy döntött, készít egy Tiktok-videót. 

Nem neveztem meg Kaitlynt és nem tettem fel képeket róla. Tényleg csak meg akartam védeni a többi dúlát. 

Miután Ashely az Instagramra is feltett néhány részletet, egy órán belül felkereste őt egy dúla. „Azt hiszem, pont ezzel a nővel vagyok éppen. Fel tudsz hívni?” – jött az üzenet. „Felhívtam, és küldtem neki fotókat Kaitlynről. Meglátta a képeket és sírva fakadt. Éppen egy bevásárlóközpontban sétálgattak Kaitlyn fájásai alatt, de kiment az autóhoz, hogy beszélhessen velem. Iszonyúan feldúlt volt. Azt mondtam neki: nem tartozol semmivel. Csak menj el.” Ashley ezután újra felhívta a rendőrséget, és kérlelte őket, hogy tegyenek valamit, mert a helyzet csak egyre rosszabb lesz. 

Ashley videói vírusszerűen terjedtek, és több dúla is rádöbbent, hogy nagyon hasonlóan járt ahhoz, amiről a felvétel szól. Mire március 13-án letartóztatták, Kaitlyn Braun egy tucatnyi dúlát manipulált és vert át. A bíróság dolga eldönteni, hogy súlyos mentális beteg-e vagy pusztán szélhámos, ám jelenleg még őrizetben van, szociális munkás-engedélyét ideiglenesen felfüggesztették. 

Braunt a Cosmopolitan sem tudta megszólaltatni, de a lap arra kérte a rendőrséget, hogy kommentálják a tényt, mely szerint a dúlák hiába keresték őket, senki nem vette komolyan az aggodalmaikat. A Brantfordi Rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a nyomozás, amelyet „hatalmas odaadás, együttérzés és figyelem” jellemzett, „kimerítő” volt.


A dúlák bíznak abban, hogy Kaitlyn megkapja a számára szükséges segítséget – de együttérezni már nem tudnak vele.

Források: Cosmopolitan, CTV News, DailyMail, Brantford Expositor, CBC.

Nyitókép: skaman306 / Getty Images

#Életmód#kaitlyn braun#terhesség#vetélés#halvaszülés#baba#dúla#csalás#ontario#kanada#ma

Címlapról ajánljuk