Életmód

Netes kihívás vagy szimpla hülyeség? Most mozgó hajókról ugrálnak a halálba az emberek

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. július 16. 15:52

Az emberek azonnal kitörhetik a nyakukat és megfulladhatnak, ha megpróbálnak egy mozgó hajóról leugrani, de az elmúlt hat hónapban állítólag már négy ilyen eset is történt Alabamában. Könnyen lehet, hogy a közösségi médiának köze van az ügyhöz, habár az erről szóló kijelentéseit még egy mentős is visszavonta. A TikTok rögtön leszögezte, hogy a mozgó hajós ugrást nem lehet TikTok-kihívásként jellemezni. Mi csak annyit szögeznénk le, hogy senki ne próbálja ki a cikkben szereplő mutatványt.

Közleményben kellett rendet vágnia az Alabama Rendészeti Ügynökség (ALEA) tengeri járőrosztályának nemrég, miután szerintük egy mentőszolgálatnak dolgozó férfi néhány mondatát aránytalanul felkapták a helyi médiában, az pedig némi félreértéshez vezetett.

A hónap elején Jim Dennis, az alabamai Childersburg mentőosztag munkatársa arról beszélt egy interjúban, hogy az elmúlt hat hónapban négy könnyen elkerülhető fulladásos esetük volt.

Egy TikTok-kihívást hajtottak végre. Beülsz egy nagy sebességgel haladó csónakba, és leugrasz a hátuljáról, de előtte elrúgod magad.

Az egyik ilyen videóban, amelyet 2021-ben töltött fel @markthompson295 felhasználó, összesen kilenc ember (köztük hat kisgyerek) ugrik le gyors egymásutánban a hajó végéről. 

@markthompson295 Last day of lake life jumping into the surf. #boat #bubblejump #mbboats ♬ Island In The Sun - Weezer

Dennis több sajtóorgánumnak elmondta, hogy az áldozatok úgy haltak meg, hogy az ugrás után kitörték a nyakukat és megfulladtak.

Azt hiszem, ha kamerával veszik az embereket, nagyobb valószínűséggel csinálnak valami hülyeséget, mert szeretnék azt megmutatni a közösségi médiában a barátaiknak

– tette hozzá. 

A hajóugrásnak nevezett jelenség már az elmúlt két évben is probléma volt az elsősegélynyújtóknál – mondta a mentős –, de különösen az év eleje óta erősödött fel. Dennis szerint februárban egy férfi a felesége és a gyermekei előtt halt meg, miután kamerával rögzítették az ugrását. Három másik személy figyelmen kívül hagyta a hatóságok figyelmeztetését és hasonló sorsra jutott. 

Nemcsak a TikTok a hibás, de az ötlet tényleg hülyeség

Mint ahogy a legtöbb kihívást, ezt sem a TikTok teremtette meg. A Today felhívta a figyelmet, hogy 2020 óta készülnek ilyen videók, de most, a nyári hónapokban egyre többen próbálják ki a mutatványt. A szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy ez rossz ötlet.

„Csonttörés vagy nyaktörés lehet a vége, nekiütközhetsz a saját hajód hajócsavarjának és egy másik hajó is elgázolhat. Ez rengeteg sérülést okozhat, még ha halált nem is” – mondta Gail Kulp, a Sea Tow Foundation ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy 

egy mozgó hajóról a vízbe csapódni olyan, mintha több emelet magasról a betonba ugranánk.

A szakértők arról is beszéltek, hogy a mentőmellény sem képes megelőzni a súlyos sérüléseket, és az egyetlen módja a biztonságnak az, ha egyáltalán nem is próbálkozik senki a mutatvánnyal.


Az alabamai rendészeti ügynökség néhány nappal ezelőtt közölte, hogy Dennis állításai „helytelenek”. A külügyminisztérium szerint 2020-ban, illetve 2021-ben két ember életveszélyesen megsérült, miután kiugrott egy mozgó hajóból, de idén nem történt hasonló haláleset. Az ügynökség 2023-ban hat tengeri halálesetet vizsgált meg, bár egyik sem Childersburg környékén történt

Az Alabama Rendészeti Ügynökség tengeri járőrosztálya nem rendelkezik olyan bizonyítékkal, amely(ek) Alabamában csónakázással vagy tengeri utakkal kapcsolatos halálesetekkel kapcsolatban közvetlenül a TikTokhoz vagy a TikTok trendjeihez lennének köthetők

– áll a közleményben. 

Később Dennis is megszólalt, és közölte, hogy a megjegyzéseit kiragadták a szövegkönyezetből az általa adott, a hajózás biztonságát népszerűsítő interjúból. Hozzátette, hogy a mentőosztag nem lát rá a halottkém hivatalos jelentésére, így nem tudják, valóban mi okozta az áldozatok halálát. A végső jelentés megszületése azonban néha egy-két évbe is beletelik. 

Megszólalt a TikTok is 

A TikTok az üggyel kapcsolatban kiadott nyilatkozatában közölte, hogy néhány videónál figyelmeztetéseket jelenít meg, amelyekben megjegyzi, hogy „az ebben a tevékenységben való részvétel az ön vagy mások sérüléseit eredményezheti.”

Nem pontos ezt TikTok-kihívásként jellemezni. A vállalat nem tud kommentálni olyasmit, ami nem trend a platformjukon

– jelentették ki. 

Állj meg egy pillanatra és gondold át 

A TikTokon számos kihívás megjelenik, amelyet magának a platformnak tulajdonítanak, tévesen: a hírhedt, és több esetben halálos áldozatot követelő blackout challenge – avagy ki meddig tudja visszatartani a levegőt – mindenkinek ismerős lehet, aki valaha járt iskolába. Tény azonban, hogy a közösségi médiaplatformok által közzétett figyelmeztetések nem sokat érnek, a gyerekek túl könnyen férnek hozzá számukra sokszor kontextus nélküli, túl veszélyes tartalmakhoz. 

Tavaly nyáron beperelte a TikTokot két amerikai kislány családja, mert szerintük gyermekeik a közösségi platform algoritmusa miatt haltak meg. A kislányok is a lélegzetvisszatartós kihívás során lettek rosszul. Más kihívások is súlyos következményekkel jártak: egy TikTokert meg kellett műteni, miután a barátai kirúgták alóla a lábát, ő pedig a padlóra zuhant. 

Az egyik kihívás „Borg” néven ismert, itt egy kancsóba alkoholt, elektrolitot, koffeines ízesítőket és vizet kevernek. A koktél célja, hogy azok, akik isznak, hidratáltak maradjanak és elkerüljék a másnaposságot. A kihívás oda vezetett, hogy két tucatnyi massachusettsi egyetemistát kellett kórházba vinni az irdatlan részegségük miatt. 

Idén egy ausztrál 13 éves halt meg, aki a „chroming” kihívást csinálta meg. A feladatban benzint, fémfestékeket, aeroszolos palackokból származó vegyszereket kell belélegezni, ezáltal ugyanis gyors kábulatba lehet esni. A kislány kórházba került, de olyan súlyos agysérülést szenvedett, hogy a családja nyolc nap múlva úgy döntött, lekapcsoltatják őt a gépekről.

Néhány felhasználó pedig arról számolt be a videójában, hogy másodfokú égési sérüléseket szenvedett, miután sót és jeget tett közvetlenül a csupasz bőrére az úgynevezett „só és jég” kihívás során. 


A 13 éves ohiói Jacob Stevens április 12-én halt meg a Benadryl-kihívás miatt. Ennek során az emberek egy rakás antihisztamin tablettát nyelnek le, hogy hallucinációkat idézzenek elő. A fiút a barátai filmre vették, amint rohamot kapott, később kómába esett, hat nap múlva pedig meghalt.

A TikTokot ezekről a kihívásokról is megkérdezték, mire a cég a közösségi irányelvekre hivatkozva azt írta:

Nem engedélyezzük veszélyes tevékenységek és kihívások bemutatását vagy népszerűsítését… Ha veszélyes tevékenységet vagy kihívást látsz, állj meg egy pillanatra, állj meg és gondolkodj, mielőtt döntesz és cselekszel

Nyitókép: TikTok

#Életmód#tiktok#kihívás#challenge#hajó#ugrás#mozgó hajó#alabama#rendőrség#ma

Címlapról ajánljuk